Site-ul WikiLeaks, specializat in dezvaluirea documentelor secrete, a dezmintit marti informatiile potrivit carora ar fi dezvaluit identitatea unor surse intr-o noua serie de telegrame diplomatice americane pe care le-a publicat, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

New York Times (NYT) a afirmat ca unele dintre cele 133.887 de telegrame difuzate in cursul ultimei saptamani de WikiLeaks contineau numele unor persoane care au vorbit sub protectia anonimatului cu diplomati americani. WikiLeaks a calificat aceste afirmatii drept "total false".

"Total fals ca sursele WikiLeaks au fost dezvaluite sau vor fi dezvaluite. NYT balos, senil si diabolic", a reactionat WikiLeaks intr-un mesaj postat pe Twitter.

Organizatii de aparare a drepturilor omului si reprezentanti ai Departamentului de Stat american au avertizat de mai multe ori cu privire la pericolul la care se expun sursele a caror identitate ar fi dezvaluita in aceste telegrame publicate de WikiLeaks.

The New York Times sustine ca intr-o schimbare de tactica ce a ingrijorat oficialii americani, WikiLeaks a publicat in ultimele zile aproape 134.000 de telegrame diplomatice, de peste sase ori mai mult decat toate informatiile dezvaluite de la sfarsitul lunii noiembrie, cand a inceput aceasta operatiune.

Noutatea consta in faptul ca o parte din telegramele recent publicate include numele unor oameni care au discutat in conditii de confidentialitate cu diplomatii americani si care erau marcati in documente cu avertismentul "strict protejat", potrivit NYT.

Oficiali ai departamentului de Stat si activisti pentru drepturile omului si-au exprimat ingrijorarea ca astfel de surse, in randul carora figureaza activisti, ziaristi si oameni din mediul academic din tari cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv pierderea locului de munca, cercetari penale sau diverse forme de violenta.

De la sfarsitul lui 2010, The New York Times si alte cateva cotidiene au avut acces la peste 250.000 de telegrame originale ale Departamentului de Stat, obtinute de WikiLeaks. Dar toate ziarele care au avut acces la aceste informatii au inlaturat din telegrame numele oamenilor considerati vulnerabili.