Noul premier japonez, Yoshihiko Noda, in varsta de 54 de ani, este un finantist pragmatic, care crede in puterea decizionara a guvernului, dar care recunoaste cu umor ca nu are o mare carisma, noteaza AFP. In tinerete, el s-a angajat cu jumatate de norma cititor de contoare de gaz, pentru a deveni cunoscut in regiunea sa natala Chiba, pregatindu-si astfel candidatura pentru viata politica, scrie Wall Street Journal.

Yoshihiko NodaFoto: Reuters

Dupa ce a studiat stiintele politice la universitatea Waseda din Tokyo, s-a inscris intr-un program de leadership infiitat de Konosuke Matsushita, fondatorul companiei care avea sa devina gigantul Panasonic, pentru formarea viitorilor politicieni, renuntand la visul sa initial, de a deveni ziarist.

In timpul liber, Noda s-a angajat cu jumatate de norma cititor de contoare de gaz, pentru a deveni cunoscut in regiunea sa natala Chiba, pregatindu-si astfel candidatura pentru viata politica.

Numit ministru de finante in 2010, in echipa de centru-stanga a premierului Naoto Kan, Noda, un client al frizeriilor de 1.000 de yeni (mai putin de 10 euro), insista adeseori asupra laturii sale umane.

"Sunt un om comun. Nu am mari resurse financiare, spre deosebire de marile familii politice. Nu sunt un tip elegant si fizicul meu nu este un argument pentru vanzari", se declarat el, citat de AFP.

Noda, care are centura neagra la judo, 2 dan, nu a incetat sa atace oamenii politici pentru lipsa lor de curaj in fata unei conjuncturi dificile si care continua sa se agraveze.

"Crizele sunt perioadele in care apar conducatorii: din pacate, pana in prezent, nu aceasta a fost situatia in Japonia. In majoritatea timpului, tara a fost condusa de oameni slabi", scria el, pe site-ul sau de internet, la jumatatea lunii august.

"Nu este doar o problema a individului, ci si a sistemului politic".

"Ceea ce se asteapta de la oamenii politici este sa infrunte realitatea in fata, sa nu fuga de dificultati, sa nu amane deciziile. Aceasta atitudine noua va permite Japoniei sa depaseasca situatia. Astazi, poporul asteapta sa facem, fara sa mai asteptam, ceea ce trebuie facut", a adaugat el.

Confruntat cu o crestere fara precedent a monedei nationale, Noda a lansat mai multe interventii directe pe piata valutara pentru a incerca sa calmeze accesul de febra al yenului, o actiune care nu a mai fost efectuata din primavara anului 2004.

Reprosand adeseori oamenilor politici gestionarea ideologica a problemelor, noul premier se declara realist, gata sa impuna o politica bugetara riguroasa pentru a asana finantele publice si sa majoreze impozitele pentru a reconstrui tara, devastata partial de seismul din 11 martie.

Nascut in 1957 in localitatea Funabashi, o suburbie a capitalei, casatorit si tata a doi copii, Noda a facut parte din prima promotie a institutului Matsushita de administratie si management, scoala privata de formare a viitorilor lideri politici si care recurge in special la sport si la meditatie.

Si-a inceput cariera de ales in prefectura natala, Chiba, in 1987, si a intrat in Parlament pentru prima oara in 1993.

Acest fiu de militar a adoptat in trecut numeroase pozitii conservatoare.

Se numara printre cei care nu au condamnat vizita premierului nipon la sanctuarul Yasukuni din Tokyo (unde sunt onorati eroii tarii, printre care si criminali de razboi), in ciuda protestelor Chinei si Coreei de Sud.

Recent, la aniversarea predarii Japoniei, in 15 august 1945, el a declarat ca soldatii niponi declarati criminali de razboi de un tribunal al Aliatilor nu au comis de fapt crime.