O gestionare defectuoasa a contractelor incheiate de Pentagon cu firmele private de securitate, ca parte a conflictelor din Irak si Afganistan, a dus la pierderi de 30 de miliarde de dolari, a declarat o comisie de ancheta din Congresul american, potrivit AFP.

In plus, aceste erori de gestionare au afectat imaginea Statelor Unite in strainatate si au incurajat coruptia din cele doua tari, a indicat aceeasi comisie de ancheta.

"Zeci de miliarde de dolari s-au cheltuit din banii contribuabililor din cauza lipsei de planificare, a cererilor vagi si fluctuante, a lipsei de concurenta sau a criteriilor insuficiente de control si supraveghere", au afirmat copresedintii comisiei de ancheta. De asemenea, ei au discutat si despre problemele de coordonare dintre numeroasele agentii guvernamentale americane sau despre comportamentul neglijent al angajatilor federali in calitatea lor de contractori.

In timpul ultimului deceniu, armata americana s-a bazat foarte mult pe tertii contractanti, in special pe companiile private de securitate. Comisia de ancheta a avertizat ca alte 30 de miliarde sau chiar mai mult ar putea fi irosite in cazul in care guvernele din Afganistan si Irak "nu pot sau nu doresc sa sprijine proiectele finantate de SUA de la sfarsitul interventiilor noastre".

Printre exemplele mentionate de comisia de ancheta americana se afla si o inchisoare in valoare de 40 de milioane de dolari din Irak, pe care guvernul de la Bagdad "n-a vrut-o si pe care nu a terminat-o niciodata". In Afganistan, Statele Unite au cheltuit, de asemenea, 300 de milioane de dolari pentru construirea unei centrale elctrice, insa autoritatile afgane nu au dispus de mijloacele necesare pentru a o pune in functiune.