Uraganul Irene a lovit sambata dimineata coasta Americii, in apropiere de Cap Lookout, in Carolina de Nord, slabit, dar destul de puternic pentru a provoca pagube considerabile, a anuntat centrul national pentru uragane, (NHC), citat de AFP.

Foto:

UPDATE 2 Doua persoane si-au pierdut viata in Carolina de Nord

UPDATE 1 Aproximativ 300.000 de persoane au ramas sambata dimineata fara electricitate in Carolina de Nord, unde persoanele erau evacuate din locuitnele inundate.

Uraganul se va deplasa de-a lungul coastei in directia Washington, New York si Boston. Aceasta zona, cu peste 65 de milioane de locuitori, este amenintata de inundatii, furtuni, interuperi de electricitate si distrugeri, al caror cost ar putea sa ajunga pana la 12 miliarde de dolari, potrivit unor estimari.

Ploi puternice si rafale de vant s-au abatut asupra Kill Devil Hills, in Carolina de Nord, la cativa kilometri de ochiul ciclonului. Nimeni nu s-a aventurat afara din casa si pe drumuri rareori se intalneste cate o masina. Numeroase cladiri au fost acoperite preventiv cu panouri din lemn.

Din Carolina de Nord pana in Massachussetts, autoritatile au decretat stare de urgenta, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se indeparta de coaste. La New York, autoritatile americane au ordonat evacuarea imediata a 250.000 de locuitori.

Presedintele Barack Obama, care a indemnat americanii sa "ia in serios" aceasta furtuna ale carei proportii ar putea fi "istorice", si-a intererupt vacanta din Massachusetts (nord-est) pentru a reveni la Washington vineri seara, cu putin timp inaintea miezului noptii.

UPDATE Peste 370.000 de new-yorkezi au primit ordin de evacuare

Peste 370.000 de new-yorkezi au primit ordin de evacuare, a declarat sambata primarul metropolei, Michael Bloomberg, solicitand inca o data cea mai mare prudenta in asteptarea uraganului.

El a precizat ca este posibil ca partea sudica a Manhattanului sa fie "privata de electricitate" dupa trecerea uraganului, duminica, "cu multa apa pe strazi".

"Nu este o gluma, viata voastra ar putea sa fie in pericol", a adaugat el, insistand inca o data pentru respectarea ordinelor de evacuare.

Uraganul a slabit in intensitate sambata, cu vanturi de 140 km/h, fata de 160 km/h in timpul noptii, trecand astfel la categoria 1, in scala Saffir-Simpson, care are cinci trepte. In categoria 1, viteza vantului este cuprinsa intre 119 si 153 km/h.

Dupa experienta neagra cu uraganul Katrina, care a afectat grav New-Orléans in 2005, autoritatile se tem ca Irene sa nu fie insotita de inundatii, intreruperi de curent si distrugeri.

Pagubele ar putea ajunge la 12 miliarde de euro, potrivit expertilor de la Kinetic Analysis, un cabinet care dezvolta modele informatice asupra pagubelor provocate de intemperii.

La New York, primarul Michael Bloomberg, care a vorbit despre "o chestiune de viata si de moarte", a ordonat vineri evacuarea a 250.000 de locuitori ai metropolei care locuiesc in zonele de coasta expuse.

"Nu am impus niciodata o evacuare si nu am fi facut-o daca nu am fi crezut ca furtuna poate fi foarte grava", a declarat Michael Bloomberg.

Aeroporturile din New York sunt inchise de la ora 16,00 GMT pentru sosiri.

In Bronx, vapoarele au fost scoase din apa si puse la adapost de proprietarii lor.

La Washington, locuitorii faceau provizii de apa si de generatoare electrice.

Armata a anuntat ca 101.000 membri ai Garzii Nationale sunt mobilizati. Avioanele US Airforce au parasit bazele situate in Florida, Delaware si Virginia, pentru a nu se afla in calea furtunii. Marina a trimis in larg, unde sunt mai putin vulnerabile, toate navele din portul Hampton Roads (Virginia).

Un adevarat "monstru", Irène are un diametru de circa 820 km, respectiv aproape o treime din lungimea totala a coastei americane de est (2.675 km), potrivit unei estimari realizata vineri de NASA, pe baza imaginilor din satelit.

In general, nord-estul Statelor Unite sunt ferite de astfel de evenimente. Gloria, in 1985, a fost ultimul uragan care a atins New Yorkul.

"Va fi un week-end foarte lung pentru locuitorii" coastei de est, a concluzionat Chris Vaccaro, purtator de cuvant al serviciilor de meteorologie.