Statele Unite si Israel monitorizeaza indeaproape presupusul arsenal de arme de distrugere in masa detinut de Siria, fiind ingrijorate ca gruparile teroriste ar putea profita de revoltele din aceasta tara impotriva presedintelui Bashar al-Assad pentru a obtine arme chimice si rachete, sustin oficialii americani si israelieni.

Israelul este ingrijorat de posibilitatea ca armata siriana sa transfere arme chimice catre organizatii teroriste precum Hezbollah sau Hamas, din cauza instabilitatii din Siria, a declarat ambasadorul israelian in SUA, Michael Oren, potrivit Haaretz.

Intr-un interviu pentru Wall Street Journal, Oren a declarat ca Israelul "este foarte preocupat cu privire la situatia armelor de distrugere in masa detinute de Siria, inclusiv arme chimice", si ca atat Israelul cat si Statele Unite "monitorizeaza cu atentie aceasta situatie".

Potrivit unui raport publicat sambata de Wall Street Journal, serviciile secrete americane cred ca Siria dispune de un intreg arsenal de arme chimice de diferite tipuri. Mai mult, SUA considera Siria unul dintre cei mai mari distribuitori de arme de distrugere in masa, alaturi de Coreea de Nord si Iran, si acuza regimul de la Damasc ca traficheaza arme catre Hezbollah si Hamas, inclusiv rachete cu raza lunga de actiune.

Cu toate acestea, guvernul SUA nu are in acest moment nicio informatie care sa indice ca Siria a transferat arme chimice organizatiilor teroriste.