Ministrul britanic al Apararii a declarat joi ca NATO le ofera informatii rebelilor libieni care-i cauta pe Muammar Gaddafi si pe fiii sai, transmite Reuters. Liam Fox a spus ca alianta militara este implicata in "operatiuni de recunoastere" in sprijinul rebelilor. Deocamdata, nu se stie nimic despre locul in care s-ar putea afla liderul libian, diferite surse sustinand ca, cel mai probabil, el se afla inca in Libia.

"Pot sa confirm ca NATO ofera informatii si elemente provenite din operatiuni de recunoastere Consiliului National de Tranzitie, pentru a-l ajuta sa-i gaseasca pe colonelul Gaddafi si alte elemente ale regimului", a spus Fox pentru Sky News.

Oficialul de la Londra a refuzat sa comenteze o informatie publicata de Telegraph, potrivit careia fortele speciale britanice din 22 SAS Regiment se afla in Libia, unde-i ajuta pe rebelii ce-l cauta pe Gaddafi.

In cautarea liderului de la Tripoli

London Evening Standard a scris miercuri ca cea mai urgenta misiune pentru rebelii libieni si aliatii lor arabi si din NATO este sa-i caute pe liderii clanului Gaddafi si sa blocheze orice sursa de armament greu de care acestia ar dispune si cu care ar putea lansa un contra-atac neasteptat.

Rebelii vor fi condusi in aceasta misiune de forte speciale din tarile din Golf, precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite, cele care au fost varful de lance in asaltul final de marti asupra fortaretei lui Gaddafi din cartierul Bab al-Aziziya.

Este cunoscut faptul ca agentii qatarezi au fost primii care au patruns in locuinta privata a colonelului Gaddafi, pentru a cauta computere si documente sensibile, precizeaza publicatia londoneza.

Tarile din Golf si-au pus la dispozitie fortele speciale intrucat, dupa cum spune si unul dintre reprezentantii acestora, "aceasta este o chestiune araba si este corect ca aliatii arabi sa vina in ajutorul libienilor".

Unitatile arabe si rebelii libieni au primit instructie si consultanta de la consilieri militari britanici, francezi si americani, majoritatea cu experienta in domeniul fortelor speciale.

Astfel, rebelii vor cerceta o serie de "locuinte sigure" despre care stiu ca familia Gaddafi si anturajul acesteia le-au pastrat in capitala Tripoli. O alta tinta va fi hotelul Rixos, unde jurnalistii straini sunt tinuti sechestrati de soldatii lui Gaddafi si de unde regimul opera un post de radio din pivnita.

In afara Tripoli, principala tinta a operatiunii de cautare este orasul natal al lui Muammar Gaddafi, Sirte, unde sediul armatei este chiar mai mare decat complexul Bab al-Aziziya.

Localizarea lui Muammar Gaddafi si a fiilor lui este o prioritate. Cu sfidatoarele lor surse de difuzare a informatiilor, desi cu o calitate tot mai scazuta si cu o audienta tot mai mica, acestia pot inca constitui un puternic centru de atac pentru opozitie.

O posibilitate ar fi totodata ca cel putin o parte a familiei sa fi fugit in satele izolate din sud, in desert, unde ar putea sta ascunsa fara a fi descoperita timp de luni de zile.