Naveta cargo ruseasca Progress M12-M lansata miercuri cu destinatia Statia Spatiala Internationala nu a reusit sa atinga orbita corecta si s-a prabusit pe Pamant, a anuntat Agentia spatiala Roskosmos, citata de AFP.

Roskosmos a precizat, intr-un comunicat, ca o problema a aparut in secunda 325 de zbor.

Naveta Progress M12-M transporta o incarcatura de peste 3,5 tone pentru echipajul statiei spatiale.

"La capatul a 350 de secunde de zbor, o cadere de presiune a fost inregistrata in rezervorul de carburant, dupa care contactul a fost interupt", a declarat o sursa, pentru agentia oficiala Itar-Tass.

Acest incident intervine la mai putin de o saptamana dupa ce Rusia a pierdut un puternic satelit de telecomunicatii, lansat de la cosmodromul Baïkonur din Kazahstan de o racheta Proton. Dispozitivul a fost gasit pe o orbita gresita.

Roskosmos a anuntat marti suspendarea tuturor lansarilor de sateliti de catre rachete Proton-M, pana ce cauzele exacte ale acestui incident vor fi stabilite si se vor elimina problemele.

Accidentul vine si in conditiile in care Statele Unite au pus punct in urma cu cateva saptamani programului lor de navete spatiale, facand din Rusia singura tara insarcinata cu zborurile catre Statia Spatiala Internationala.

"Situatia trebuie examinata atent. Putem spune, de o maniera preliminara, ca nu este o situatie critica pentru a putea vorbi despre o intoarcere anticipata a echipajului Statiei", a declarat un oficial al Centrului rusesc de control al sborurilor spatiale, Vladimir Soloviev.

"La bordul statiei se afla suficiente rezerve pentru aprovizionarea cosmonautilor pana la sosirea urmatoarea nave Progress", a carei lansare este fixata pentru 28 octobre, a adaugat Soloviev. El a spus ca echipajul nu va fi nevoit sa faca economii la mancare pana la acea data.