Lupte sustinute au izbucnit miercuri in sectorul cartierului general al lui Muammar Gaddafi, aflat acum in mainile rebelilor, in imediata apropiere a hotelului unde sunt blocati ziaristii din Tripoli, in conditiile in care liderul libian refuza in continuare sa cedeze, in ciuda faptului ca regimul sau se prabuseste, relateaza AFP.

Copii libieni sarbatoresc intrarea rebelilor in complexul lui GaddafiFoto: Reuters

Ora 00:50 Consiliul National de Tranzitie, structura politica a rebelilor, a cerut deblocarea a 5 miliarde de dolari din averile inghetate ale oficialilor libieni, ajutor umanitar pentru reabilitarea scolilor si a spitalelor, precum si pentru deminarea oraselor.

Ora 23:10 Cea mai urgenta misiune pentru rebelii libieni si aliatii lor arabi si din NATO este sa-i caute pe liderii clanului Gaddafi si sa blocheze orice sursa de armament greu de care acestia ar dispune si cu care ar putea lansa un contra-atac neasteptat.

Ora 21:43 Conferinta "prietenilor Libiei", care va avea rolul pregatirii perioadei post-Gaddafi, se va desfasura pe 1 septembrie la Paris, a declarat miercuri seara presedintele Nicolas Sarkozy, potrivit AFP. Rusia, China si India vor fi invitate la acest eveniment.

Ora 21:27 Patru ziaristi italieni au fost rapiti in apropiere de Zawiya in Libia miercuri, a anuntat ministerul italian de externe. Jurnalistii lucreaza pentru ziarele italiene Corriere della Sera, La Stampa si Avvenire, a declarat un purtator de cuvant al ministerului de externe.

Ora 18,00 Toti ziaristii occidentali au fost eliberati din hotelul unde erau tinuti prizonieri

Luptele faceau ravagii la jumatatea zilei in cartierul Bab al-Aziziya, care adaposteste cartierul general, si in cartierul vecin Abou Slim, fieful trupelor fidele regimului.

O coloana de fum se ridica din sectorul complexului, de unde se auzeau tiruri de arme usoare, de mitraliere grele, de lansatoare de rachete si de buze, in timp ce rebelii se retrageau.

Combatantii au afirmat ca vor sa efectueze o manevra pentru a cadea in spatele fortelor pro-Gaddafi, in acest sector apropiat de hotelul Rixos, unde aproximativ 30 de ziaristi straini sunt retinuti de patru zile de barbati inarmati.

Numeroase strazi din centrul capitalei erau parasite din cauza zecilor de lunetisiti fideli regimului, afirma rebeliunea.

Baraje si puncte de verificare au fost amplasate in capitala de rebeli.

Doua puternice explozii, cel mai probabil cauzate de un bombardament aerian, au zguduit Tripoli in cursul diminetii, in timp ce un avion NATO survola capitala.

Tiruri si explozii sporadice s-au auzit toata noaptea in Tripoli, dupa ce rebelii au preluat marti dupa-amiaza controlul asupra cartierului general al lui Gaddafi.

Aceasta victorie, simbolica, in primul rand, imensul complex fiind parasit, a provocat o explozie de bucurie la Tripoli.

Luptele s-au soldat cu peste 400 de morti si 2.000 de raniti de la debutul asaltului asupra Tripoli, lansat sambata de rebeli, in timp ce aproape 600 de soldati partizani ai lui Gaddafi au fost capturati, a declarat seful Consiliului National de Tranzitie (CNT), Mustafa Abdeljalil.

Pe frontul de Est, rebelii continua sa stranga latul in jurul Syrte, orasul natal al lui Gaddafi, avansand cu 80 de km.

Pe drumul care leaga Benghazi de Syrte, comandantul rebelilor pentru frontul de Est, Fawzi Bukatif, a afirmat ca fortele pro-Gaddafi continua sa lupte in acest sector. "Suntem surprinsi, credeam ca se vor preda dupa caderea cartierului general".

El a adaugat ca negocierile incepute cu triburile locale pentru a obtine o solutie pasnica sunt blocate pentru moment.

Deocamdata, nu se stie nimic despre locul in care s-ar putea afla Muammar Gaddafi.

Abdeljalil a afirmat si el ca nu stie unde se afla Gaddafi. "Doar Dumnezeu stie. Imi imaginez ca a parasit Tripoli".

El a precizat ca rebelii doresc sa-l prinda in viata si sa-l judece in Libia.

Statele Unite au afirmat ca doresc sa deblocheze in urmatoarele zile "intre 1 si 1,5 miliarde de dolari" din averile libiene inghetate pentru a veni in ajutorul rebelilor.

In continuare reticent, presedintele rus Dmitri Medvedev a apreciat ca exista "doua puteri" in Libia si considera ca sunt necesare negocieri. El a precizat insa ca Moscova este pregatita sa stabileasca relatii cu rebelii daca acestia vor reusi sa unifice tara.