Rebelii libieni au intrat marti in complexul fortificat Bab al-Aziziya din capitala Libiei, dupa lupte violente cu fortele pro-guvernamentale din Tripoli, transmite Reuters. In momentul in care au intrat in complexul din Tripoli, rebelii au tras focuri de arma in aer si au calcat pe capul unei statui ce-l infatisa pe liderul libian. Victoria lor este semnalul ca sfarsitul regimului lui Gaddafi este "inevitabil", au declarat Nicolas Sarkozy si Barack Obama. Deocamdata, nu se cunoaste locul in care se afla liderul libian, insa Pentagonul s-a declarat convins ca el nu a parasit Libia.

Rebeli libieniFoto: Reuters

UPDATE 05.40 Colonelul Muammar Gaddafi a asigurat, intr-o inregistarere audio, ca nu si- a pierdut sediul din Bab el-Aziziyah ci ca a facut "o retragere tactica", potrivit AFP

"Bab el-Aziziyah a fost un morman de moloz dupa ce a fost tinta a 64 rachete NATO (de la inceputul conflictului), si ne-am retras din motive tactice", a spus Gaddafi in declaratia audio prezentata de postul de televiziune al-Orouba si preluat de site-ul al-Libiya.

Ora 23:15: Irakul a recunoscut Consiliul National de Tranzitie al rebelilor ca reprezentant unic si legitim al poporului din Libia, intr-o declaratie publicata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Ora 20:40: SUA vor sa deblocheze 1,5 miliarde de dolari pentru Consiliul National de Tranzitie din Libia, din fondurile blocate ce apartin regimului lui Gaddafi.

Ora 20:05: Rebelii au anuntat ca doresc sa-i judece in Libia pentru crime de razboi pe Muammar Gaddafi, pe fiul sau Saif al-Islam si pe seful serviciului secret.

Ora 19:25: Nicolas Sarkozy si Barack Obama au vorbit la telefon, cazand de acord ca sfarsitul regimului lui Gaddafi este "inevitabil".

Ora 19:20: Martorii afirma ca rebelii jefuiesc fortareata lui Gaddafi. Trimisul rebelilor la ONU afirma ca acestia detin controlul "complet" al complexului Bab al-Aziziya, el sustinand ca intreaga Libia va fi eliberata in urmatoarele 72 de ore.

Ora 18:40: SUA cred ca Muammar Gaddafi nu a parasit Libia - Pentagon.

Ora 18:30: Al Jazeera: Rebelii au intrat in casa lui Gaddafi din complexul Bab al-Aziziya.

Ora 18:20: Pentagonul afirma ca rebelii controleaza aproape in totalitate Tripoli si ca, desi mult diminuate, capacitatile militare ale fortelor guvernamentale raman "periculoase". SUA sustin ca monitorizeaza locurile in care se afla armele chimice ale Libiei.

Ora 18:15:Corespondentii Reuters afirma ca rebelii au intrat in complexul fortificat unde s-ar ascunde Gaddafi si ca trag focuri in aer pentru a-si sarbatori victoria. Fortele guvernamentale nu mai apara cazarma.

Ora 18:05: Presedintele FIDE sustine ca a vorbit la telefon cu Gaddafi: E in Tripoli, sanatos si pregatit sa lupte pana la capat.

Ora 17:25: Al-Arabiya anunta ca rebelii au cucerit prima poarta a complexului Bab al-Aziziya.

Ora 16:40: CNN relateaza ca locuitorii parasesc Tripoli "la o scala pe care n-am vazut-o pana acum".

Ora 15:46: NATO: "Sfarsitul regimului Gaddafi este aproape".

Ora 15:34: Muammar Gaddafi "nu reprezinta o tinta pentru NATO", declara un purtator de cuvant al Aliantei.

Ora 15:20: Un oficial NATO a confirmat ca un aparat al Aliantei se afla deasupra capitalei libiene, insa nu precizeaza daca avionul a atacat complexul unde s-ar afla Gaddafi. Rebelii ataca intrarile in complexul fortificat Bab al-Aziziya.

Lupte violente in jurul Bab al-Aziziya

Lupte violente in jurul Bab al-Aziziya

Foto: Reuters

Ora 15:16: MAE roman: Aproximativ 50 de cetateni romani, care au refuzat in trecut evacuarea din Libia, se afla la Tripoli. In acest moment nu exista posibilitatea evacuarii lor.

Ora 15:01: Stipe Mesic, fost presedinte al Croatiei si un apropiat al lui Muammar Gaddafi: "Gaddafi este gata sa renunte definitiv la viata politica, daca atacurile NATO inceteaza".

Ora 13:34: "Muammar Gaddafi si fiii sai vor fi judecati de Tribunalul Penal International de la Haga", a declarat ministrul italian de Externe, Franco Frattini, estimand ca acestia vor fi "capturati rapid" si "e doar o chestiune de timp".

Ora 12:51: Lupte violente in jurul resedintei lui Muammar Gaddafi din Tripoli.

Ora 12:22: Fortele loiale lui Muammar Gaddafi au lansat, marti, din apropierea Syrte (bastion al vechiului regim) un tir cu rachete in directia orasului Misrata, controlat de rebeli, anunta AFP.

Vezi aici si aici cronologia evenimentelor de luni din Libia.

Lupte violente au avut loc, luni, in jurul locuintei liderului libian Muammar Gaddafi, dupa ce rebelii au preluat controlul mai multor cartiere din capitala Tripoli, inclusiv asupra aeroportului din oras. Al Jazeera a anuntat luni ca Gaddafi ar fi parasit resedinta sa din capitala cu ajutorul trupelor loialiste, insa informatiile pe aceasta tema sunt contradictorii.

Seful diplomatiei franceze spune ca membrii Consiliului National de Tranzitie din Libia, care ii reprezinta pe insurgentii anti-Gaddafi, au preluat "aproape in totalitate controlul asupra tarii si a unei mari parti din capitala Tripoli si nu este vorba de nicio revolta a populatiei in sprijinul lui Gaddafi, asa cum s-a spus".

Rebelii libieni au lansat sambata seara ofensiva de la Tripoli, in urma careia au preluat controlul asupra mai multor cartiere ale capitalei libiene si l-au capturat pe cel mai influent dintre fiii lui Muammar Gaddafi.