Tronsonul numarul 4 al autostrazii Struma, care va lega capitala bulgara Sofia de punctul de trecere a frontierei Kulata, la granita cu Grecia, va fi dotat cu tunele si alte "constructii" speciale pentru broaste testoase, a declarat ministrul bulgar al dezvoltarii regionale Rosen Plevneliev, citat de Agerpres.

Ministrul a spus ca acest tronson este specific prin faptul ca trece printr-o zona importanta din punctul de vedere a biodiversitatii si vor fi luate toate masurile pentru securitatea animalelor salbatice din zona.

Zona este populata de doua specii de broaste testoase protejate de lege si vor fi construite tunele speciale prin care acestea vor putea trece sub autostrada, precum si ziduri din beton care vor preveni aparitia lor pe carosabil.

Vor fi amenajate si locuri speciale unde aceste animale sa-si depuna ouale. In zona sunt si alte alte animale protejate, precum serpi, pasari, broaste, soparle si altele, a spus Plevneliev si a precizat ca exista o lista lunga de masuri care vor fi luate in timpul constructiei autostrazii pentru protejarea acestora.

15 companii au depus oferte pentru constructia tronsonului 4 al autostrazii, care trebuie sa inceapa in luna noiembrie 2011 si sa termine pana la sfarsitul anului 2013, cand trebuie sa fie finalizata si constructia tronsonului 1.

Se asteapta ca intreaga autostrada sa fie finalizata in urmatoarea perioada de planificare a UE, intre 2014 si 2020. Valoarea totala a autostrazii se asteapta sa ajunga la circa 1,1 miliarde de euro, a declarat ministrul Rosen Plevneliev. Finantarea este asigurata din programul operational Transport si, partial, din bugetul de stat.