Autoritatile americane au anuntat astazi ca vor acorda licente de exploatare pentru forajul la mare adancime in partea de vest a Golfului Mexic, pentru prima data de la deversarea de petrol din 2010, transmite AFP.

Platforma petroliera Deepwater HorizonFoto: Reuters

"Dupa Deepwater Horizon, ne-am consolidat supravegherea in ceea ce priveste etapele de producere a petrolului si a gazului", a declarat secretarul de stat pentru probleme interne, Ken Salazar.

Noile licente presupun aproximativ 3900 de unitati intinse pe o suprafata de circa 83 000 de kilometri patrati. Potrivit departamentului de interne american, acestea ar putea produce intre 222 de milioane si 423 de milioane de barili de petrol si intre 42 si 75 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Pe 20 aprilie 2010, explozia unei platforme petroliere care apartinea companiei British Petroleum a ucis 11 oameni si a cauzat o scurgere de petrol de aproximativ cinci miliarde de barili in Golful Mexic, provocand astfel unul dintre cele mai grave accidente ecologice din istoria Statelor Unite.