Ucraina intentioneaza sa dezvolte relatii favorabile cu Rusia, insa viitorul sau se afla in Europa, a declarat presedintele Viktor Ianukovici intr-un articol publicat vineri, potrivit RIA Novosti.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

"In ciuda dificultatilor existente, pasul important a fost facut: in sfarsit ne-am dat seama ce vrem sa facem cu viitorul nostru. Alegerea europeana a devenit esentiala ca identitate pentru politica externa a Ucrainei, iar valorile europene reprezinta baza dezvoltarii noastre", a declarat Ianukovici intr-un interviu pentru un ziar ucrainean. Liderul de la Kiev este convins ca tara sa va fi membra a Uniunii Europene in aproximativ zece ani, insa a adaugat ca procesul de integrare al Ucrainei in Europa ar fi "imposibil in lipsa unor relatii bune, de vecinatate cu Rusia".

De cealalta parte, Rusia este ingrijorata in ceea ce priveste incercarile Ucrainei de integrare europeana si a oferit acesteia o reducere de pret a gazelor, cu scopul de a convinge Kievul sa aprobe o fuziune intre gigantul rus Gazprom si compania nationala de energie a Ucrainei, Naftogaz. Autoritatile ucrainene au refuzat aceasta intelegere si considera ca acest acord ar ameninta suveranitate Ucrainei.

Experti din Ucraina si din strainatare au avertizat ca dorinta Ucrainei de integrare europeana ar putea intampina dificultati din cauza procesului in care este implicata Iulia Timosenko, fostul prim-ministru ucrainean.