Noua persoane au fost ucise, vineri, la Kabul, intr-un atentat sinucigas care a vizat Consiliul Britanic din oras (agentia Guvernului britanic specializata in domeniul educatiei si culturii internationale), anunta AFP. Bilantul initial, dat publicitatii vineri dimineata, era de 3 morti.

Printre victime se numara 4 politisti afgani, doua garzi afgane si alte doua nepaleze, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului afgan de Interne.

Un purtator de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, contactat de AFP, a declarat ca tinta atacurilor a fost consulatul britanic si o sucursala a ONU. "Am vizat British Council si ONU," a spus purtatorul de cuvant al talibanilor.

Un purtator de cuvant al misiunii ONU din Afganistan, Dan McNorton, a negat insa faptul ca sediul ONU a fost atacat. Politia afgana a declarat ca un schimb de focuri a avut loc intre fortele de securitate si atacatorii de langa sediul ONU, care este situat in apropierea British Council.

"Astazi (vineri) este aniversarea independentei noastre obtinuta fata de britanici in urma cu 92 de ani. Atacul de astazi marcheaza aceasta zi. Britanicii ne-au invadat din nou tara", a declarat Zabihulllah Mujadahid.

Vineri este ziua in care Afganistanul isi aniverseaza independenta, obtinuta in 1919 fata de puterea coloniala britanica.

Atacurile talibanilor s-au intensificat in ultimele saptamani in Afganistan. La inceputul lunii august, 30 de soldati americani si 7 membri ai fortelor speciale afgane au fost ucisi dupa ce elicopterul in care se aflau a fost doborat de insurgentii talibani, acesta fiind cel mai grav incident pentru coalitia internationala inregistrat de la inceputul conflictului din Afganistan, in 2001.