Sute de studenti straini, inclusiv romani, beneficiari ai programului american Work & Travel, au intrat in greva miercuri, la o fabrica de impachetare a ciocolatei din Statele Unite, afirmand ca programul de vara, care ar fi trebuit sa fie un schimb cultural, i-a transformat in forta de munca ieftina, relateaza New York Times.

Studentii, care provin din tari precum China, Nigeria, Romania si Ucraina, au venit in SUA prin intermediul programului Work & Travel, infiintat de Departamentul de Stat american si desfasurat pe perioada vacantei de vara, care le permite sa lucreze timp de doua luni si apoi sa calatoreasca in Statele Unite. Ei au spus ca se asteptau sa-si exerseze engleza, sa castige cativa bani si sa afle cum e viata in America.

Intr-un fel, au aflat, comenteaza New York Times. Cei circa 400 de studenti straini erau pusi sa ridice cutii grele si sa impacheteze dulciuri la o linie de productie rapida, multi dintre ei fiind nevoiti sa munceasca in ture de noapte.

Dupa ce li se deduceau din salariu taxele asociate programului si pentru chirie, multi dintre ei nu castigau destui bani nici macar pentru a acoperi cheltuielile facute in tarile de origine pentru obtinerea vizei, au sustinut studentii care au protestat miercuri in fata fabricii din Palmyra (Pennsylvania), unde se impacheteaza bomboane pentru compania Hershey, care cel mai mare producator de ciocolata din America de Nord.

Experienta lor in societatea americana a fost foarte diferita fata de ce se asteptau. "Nu exista niciun schimb cultural, niciunul, niciunul", a spus Zhao Huijiao, o studenta chineza in varsta de 20 de ani. "Este doar munca, munca mai rapida, munca".

"Ne vrem drepturile", a spus Zhao, aratandu-si vanataile de pe maini pe care le-a capatat de la manevrarea cutiilor.

Harika Duygu Ozer, de 19 ani, studenta in anul doi la medicina in Instanbul, a povestit ca a auzit de la prieteni ca programul Work & Travel este distractiv si ca ar putea castiga suficienti bani pentru a-si plati facultatea. "Am spus ".

"Stai in picioare opt ore intregi. Este ingrozitor pentru degete, maini si spate; stai aplecat", a explicat Harika, care a mai povestit ca supraveghetorii i-au spus ca, daca nu vrea sa mentina ritmul de munca, ar trebui sa plece.

La fel ca multi alti studenti, ea spune ca a investit in jur de 3.500 de dolari, care includ si costurile programului, pentru a obtine viza si pentru a calatori in Statele Unite. La randul lor, mai multi studenti chinezi, intre care si Zhao, au spus ca ei au investit peste 6.000 de dolari pentru a intra in program.

In fiecare vara, Departamentul de Stat american aduce in SUA mii de studenti straini prin programul international Work & Travel, iar de-a lungul anilor programul le-a oferit acestora sansa de a descoperi viata de zi cu zi din America si de a-si face prieteni.

Insa, in ultimii ani, programul a atras tot mai multe critici din partea studentilor, care s-au plans salariile mici si conditiile de munca neasteptat de dificile. Protestul de la fabrica Palmyra este insa prima data cand studentii straini au declansat o greva pentru a protesta fata de angajator.

John Fleming, purtator de cuvant in cadrul Departamentului de Stat, a declarat ca oficialii sunt la curent cu protestul studentilor si au trimis reprezentanti la Hershey, unde isi are sediul compania de dulciuri, pentru a investiga situatia.