In cele cinci luni de la dezastrul care a avut loc in Japonia, cetatenii au returnat portofele gasite in daramaturi in care s-a aflat, in total, o suma cuprinzand circa 48 de milioane de dolari, iar peste 5.700 de seifuri, continand 30 de milioane de dolari, luate de ape pe coasta ravasita de tsunami au fost duse la politie, relateaza ABC News.

Un singur seif returnat continea 1 milion de dolari.

Potrivit Politiei nationale, aproape toate bunurile gasite in prefecturile afectate cel mai rau au ajuns inapoi la proprietari. Autoritatile au declarat ca a fost simplu sa determine cui au apartinut seifurile, insa a fost mai greu sa ii gaseasca pe proprietari.

"Faptul ca acestea au fost luate de apa, inseamna ca si locuintele au fost luate de apa. A trebuit intai sa determinam daca proprietarii sunt in viata, apoi sa aflam unde au fost evacuati", a declarat seful politiei din prefectura Miyagi.

Acesta a precizat ca 20% din cele 2.450 gasite in aceasta prefectura s-au dovedit a fi goale, insa in restul de 250 se afla mai mult decat bani. Unele aveau lingouri de aur, antichitati si chiar cutii in care se aflau cordoane ombilicale ale copiilor, o amintire obisnuita de la nasteri in Japonia.