Fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Yushchenko, a depus astazi marturie impotriva Iuliei Timosenko, transmite BBC. Yushchenko a declarat in fata judecatorilor ca acordul de gaze incheiat in 2009 a fost o "afacere politica", fapt care a produs importante pagube economice in Ucraina.

Viktor YushchenkoFoto: Reuters

In prezenta Iuliei Timosenko in sala de judecata, fostul presedinte ucrainean a afirmat ca baza acordului semnat in urma discutiilor dintre Timosenko si prim-ministrul rus Vladimir Putin a fost "un scenariu politic", mai degraba decat un calcul economic. El a adaugat ca "Rusia avea nevoie de un lider autoritar".

Dovezile lui Viktor Yushchenko sustin ca Timosenko a fortat compania de gaze a statului sa semneze un contract prin care Ucraina urma sa plateasca un pret foarte ridicat pentru gazele rusesti. De cealalta parte, Iulia Timosenko a negat declaratiile fostului conducator ucrainean, preferand sa nu se certe cu el in instanta.

Surse: Marturiile lui Viktor Yushchenko sunt false

Fostul presedinte ucrainean ar fi dat declaratii false in fata instantei din Kiev, spunand ca nu a fost implicat in acordul privind furnizarea gazelor de catre Rusia, a afirmat o sursa de rang inalt de la Kremlin, citata de RIA Novosti.

"Yushchenko a mintit judecatorii...In timpul mandatului sau prezidential, el a vrut sa obtina personal dividente politice si i-a propus presedintelui rus Dmitri Medvedev sa semneze un acord personal pentru solutionarea problemelor cu gaze...Dar el a spus ca problema tine de competenta sefilor de guverne", a declarat sursa.

Aceeasi sursa sustine ca in convorbirile telefonice avute cu Dmitri Medvedev, Yushchenko spunea ca are incredere deplina in Iulia Timosenko, ca fostul premier ucrainean este o femeie foarte competenta si ca va sprijini toate acordurile incheiate cu Rusia.

Iulia Timosenko a fost retinuta pe 5 august in urma unei motiuni depuse de procurori. Timoshenko este acuzata de abuz de putere in legatura cu semnarea unor contracte "neloiale" de aprovizionare cu gaz rusesc, in anul 2009, si risca pana la zece ani de inchisoare.