Producatorii americani de tutun nu vor avertismente dure pe pachetele de tigari Patru producatori americani de tutun au depus o plangere impotriva FDA, agentia de siguranta a produselor alimentare si medicamentelor, declarand ca "neconstitutionala" obligatia de a aparea pe pachetele de tigari avertismente impotriva pericolelor fumatului, potrivit AFP. Noile avertismente sunt considerate prea dure.

Foto:

Lorillard Inc, al treilea producator de tigari din Statele Unite ale Americii, a descris initiativa ca fiind "neconstitutionala" si a initiat un proces cu un tribunal federal din Washington. Trei alte companii de tutun RJ Reynolds Tobacco Co, Commonwealth Brands si Liggett Group s-au alaturat acestei actiuni.

Aceste noi dispozitii "incalca Primul Amendament", a declarat firma de avocatura Cahill Gordon&Reindel, insarcinata cu apararea intereselor Lorillard.

FDA cere ca din 22 septembrie 2012 sa existe avertismente mai dure pe toate ambalajele de tigari dinSUA.

Avertismente in legatura cu pericolele fumatului exista si in prezent pe pachete, dar noile 'avertismente" sunt considerate mult prea dure de producatorii de tutun si o parte a opiniei publice.

Astfel, o imagine arata un cadavru al carui piept este traversat de o rana suturata cu legenda "Avertisment: Fumatul te poate ucide." 1.200 de persoane mor in fiecare zi in Statele Unite, din cauza unor boli legate de fumat.

Aceste avertismente vor fi afisate in proportie de peste 50% pe fata si pe spatele pachetului, in conformitate cu cerintele FDA care spera ca "introducerea acestor avertismente va avea consecinte importante asupra sanatatii publice, prin reducerea numarului de fumatori, va salva vieti, va prelungi speranta de viata si va reduce costurile de ingrijire a sanatatii.", scrie AFP.