Pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Sanatatii din Rusia va prezenta Dumei de Stat un proiect de lege prin care sa se reduca drastic numarul de fumatori, potrivit RIA Novosti. Tigarile vor deveni mult mai scumpe si vor putea fi cumparate doar din magazinele cu o suprafata de peste 50 de metri, iar fumatorii vor fuma doar in propriile apartamente sau pe strada.

Incepand cu 2014, interzicerea totala a fumatului ar putea fi impusa pe trenurile care parcurg distante foarte lungi, precum si pe vasele de croaziera. Locurile pentru fumat din aeroporturi vor fi desfiintate, insa fumatorii vor avea voie sa fumeze la o distanta de zece metri de orice gara sau aeroport. Potrivit unui raport al ministerului sanatatii, autoritatile ar putea interzice fumatul in inchisori si in centrele de detentie. Din 2015, fumatul ar putea fi interzis in restaurante, cafenele, in cluburile de noapte si in hoteluri.

Fumatul in apropierea cladirilor de apartamente va fi permis, insa numai cu acordul scris al rezidentilor. Rezultatul este ca fumatul va fi legal doar in interiorul casei sau pe strada. Desi tigarile vor putea fi cumparate doar din magazinele mari, acestea nu vor fi lasate la vedere, iar cumparatorii le vor putea alege dintr-o lista de preturi, in functie de preferinte. Proiectul de lege mai prevede interzicerea reclamelor la tutun, iar companiile de tutun ar putea fi private de dreptul de a sponsoriza evenimente.

Expertii sustin ca noile standarde sunt conforme prevederilor impuse de Conventia OMS privind controlul tutunului, conventie semnata de alte 157 de tari, prin care se doreste reducerea numarului de fumatori din Rusia. Potrivit unui studiu realizat de OMS in 2009, s-a constatat ca Rusia are 43,9 milioane de fumatori, fiind tara cu cei mai multi fumatori din lume.