Preturile aproape record la alimente si volatilitatea pe piata materiilor prime fac ca cei mai saraci oameni ai lumii sa traiasca la limita supravietuirii, a avertizat luni Banca Mondiala.

Preturile produselor alimentare la nivel mondial au fost in luna iulie cu 33% mai mari decat acum un an, in timp ce pretul petrolului a crescut cu 45%, scumpind ingrasamintele, arata ultimul raport trimestrial al Bancii Mondiale citat de AFP.

"Preturile ridicate la produsele alimentare care persista si scaderea stocurilor de produse alimentare indica faptul ca suntem inca in zona de pericol, categoriile de oameni vulnerabili putand tot mai putin sa faca fata situatiei,"a spus presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Conform celui mai recent raport al Bancii privind costul alimentelor, preturile acestora sunt acum aproape de nivelul record din 2008.

Pe parcursul ultimelor trei luni, 29.000 de copii sub cinci ani au murit in Somalia si 600.000 de copii din regiune risca sa moara de foame, criza alimentara amenintand viata a mai mult de 12 de milioane de oameni, a mai spus Banca Mondiala.