Prim-ministrul indian a laudat, luni, stabilitatea si prosperitatea tarii, dar a recunoscut ca flagelul coruptiei este "un mare obstacol" in dezvoltare. Declaratiile au fost facute cu prilejul sarbatoririi a 64 de ani de la proclamarea independentei Indiei fata de Regatul Britanic, relateaza AFP.

Manmohan Singh a salutat drumul urmat de "cea mai mare democratie din lume, un mozaic imens, care se viseaza superputere", comenteaza AFP.

"A face progrese rapide pe calea dezvoltarii reprezinta o realizare normala pentru democratia noastra, care cuprinde 1,2 miliarde de oameni si este compusa din atat de multe religii, limbi si culturi".

Dispunand de o "stabilitate politica, de progrese socio-economice si un mediu al armoniei comune", Singh a apreciat ca India este acum "plina de incredere si respect de sine", in discursul sau tinut la Fortul Rosu din New Delhi, un simbol al independentei tarii.

Cea de a treia economie din Asia spera sa atinga anul viitor o rata de crestere de 8,5%, in ciuda unei politici monetare agresive, sperand sa reduca inflatia, care a inceput deja sa incetineasca activitatea industriala.

Intr-un raport publicat in iunie de OCDE se arata ca India, care se bucura de o rata de crestere dintre cele mai mari din lume, a devenit un factor major al economiei globale.

Dar cu toate acestea, sute de milioane de oameni traiesc inca sub pragul saraciei iar malnutritia si problemele de sanatate raman un flagel major in multe zone.

Singurul dezavantaj major pentru maretia Indiei este flagelul coruptiei endemice.

"Astazi, lumea recunoaste potentialul nostru de a deveni una dintre principalele puteri economice mondiale, dar problema coruptiei este un obstacol major pentru o astfel de transformare", a recunoscut premierul indian.