Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a marturisit ca omologul sau american, George Bush, l-a informat in 1991 despre pregatirea unui puci impotriva sa, relateaza AFP, citand un amplu interviu publicat de cotidianul oficial Rosiiskaia Gazeta.

In interviul publicat cu cateva zile inainte de implinirea a 20 de ani de la puciul esuat al conservatorilor sovietici, Gorbaciov a fost intrebat despre zvonurile potrivit carora Statele Unite l-ar fi avertizat, cu doua luni inainte, despre pregatirea loviturii de stat, transmitandu-i inclusiv numele pucistilor.

"Bush m-a sunat. Avea informatia de la primarul Moscovei, Gavriil Popov", a spus fostul lider sovietic.

"Credeam ca trebuie sa fie idioti sa riste (...) Dar, din nefericire, au fost idioti", a adaugat el, referindu-se la autorii loviturii de stat, care au incercat sa preia puterea prin forta, intr-un moment in care presedintele sovietic se afla in vacanta in Crimeea.

"Iar noi am fost semiidioti, inclusiv eu. Eram epuizat. Nu ar fi trebuit sa plec in vacanta. A fost o greseala", a recunoscut Gorbaciov.

Sustinuti de directorul KGB, Vladimir Kriucikov, si de ministrul Apararii, Dmitri Iazov, pucistii au afirmat ca presedintele era "incapabil sa-si asume functia, din motive de sanatate". Ulterior, ei au proclamat stare de urgenta pentru sase luni si au anuntat reinstaurarea cenzurii, trimitand tancurile in capitala rusa.

Lovitura de stat a esuat, iar pucistii au fost arestati dupa trei zile, insa evenimentele au avut un impact decisiv asupra sortii Uniunii Sovietice, slabita deja de tendinte de autonomie in republicile sovietice, si care s-a dizolvat in cele din urma in 1991.