Un cuplu italian s-a urcat la bordul unui avion pe ruta Bologna - Bucuresti. La sosirea in Romania, acestia s-au intalnit cu consultantul unei companii italiene care i-a directionat catre un birou, pentru a semna hartiile necesare obtinerii rezidentei in capitala romana, scrie The New York Times. In aceeasi zi, cuplul s-a intors in Italia.

JudecatoriFoto: Reuters

Pentru a nu-si perturba viata linistita din Bologna sau mica afacere pe care o detin acolo, cei doi au decis sa divorteze in Romania. "Un divort obisnuit dureaza prea mult in cazul in care vrei sa-ti faci planuri pentru o noua viata", a spus sotul. Un divort in Italia dureaza in mod normal cativa ani. Pana in decembrie, adica peste sapte luni de la venirea lor in Romania, cuplul spera sa fi divortat deja in mod legal.

Cuplul face parte din ceea ce oficialii si avocatii numesc un numar tot mai mare de italieni care aleg sa evite un proces de divort indelungat si costisitor in propria tara, profitand astfel de legislatia Uniunii Europene care recunoaste divortul in orice stat membru. Dupa ce obtin rezidenta straina, acestia pot divorta de cele mai multe ori dupa sase luni, ocolind prevederile din Italia unde separarea legala are loc dupa trei ani. Romania, in special, a devenit o destinatie preferata pentru turistii care vor sa divorteze, potrivit persoanelor din domeniu, care spun ca procesul este rapid, ieftin si aparent flexibil in ceea ce priveste formalitatile de rezidenta.

Numarul italienilor care divorteaza in strainatate este greu de apreciat. Gian Ettore Gassani, presedintele Academiei Italiene a Avocatilor Matrimoniali, a declarat ca exista o crestere constanta a italienilor care divorteaza in strainatate in ultimii ani, crestere pe care o descrie ca fiind "infrangerea sistemului de justitie italian". Asociatia pe care o conduce estimeaza ca cel putin 8000 de cupluri au divortat in strainatate in ultimii cinci ani, desi admite ca datele sunt anecdotice.

Gian Ettore Gassani subliniaza ca declararea unei false rezidente poate fi ilegal. "Este, de asemenea, o infractiune sa duci bani in strainatate, dar oamenii o fac", spune presedintele academiei. "Este treaba judecatorului strain sa verifice rezidentele si apoi fiecare tara are legi diferite", a adaugat acesta.

Printre destinatiile de divort se mai afla Spania, Franta si Marea Britanie, insa este recunoscut faptul ca in Romania se poate divorta ieftin si usor. Compania care s-a ocupat de divortul cuplului din Bologna a asigurat un divort usor, un fel de "divort all-inclusive", precum si transport aerian, incepand de la suma de 5000 de dolari.