Michele Bachmann, candidata la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale din 2012, sustinuta de miscarea ultraconservatoarea Tea Party, a castiga primul test major in randul republicanilor, clasandu-se sambata pe primul loc la straw poll, in Iowa, relateaza AFP.

Michele BachmannFoto: Reuters

Bachmann, membra a Camerei Reprezentantilor, a castigat 28,5 la suta din 16.892 de voturi exprimate in cadrul acestui scrutin de popularitate foarte asteptat, devansandu-l pe Ron Paul (27,6 la suta - 4.671 de voturi), un sustinator acerb al izolarii americane, urmat de Tim Pawlenty (13,6 la suta - 2.293 de voturi), fost guvernator de Minnesota (nord).

Pawlenty a anuntat insa ulterior ca se retrage din cursa, dezamagit de faptul ca nu a primit "sprijinul la care se astepta".

Guvernatorul Texasului, Rick Perry, care si-a anuntat sambata candidatura la prezidentiale, nu a participat la acest vot test, insa a facut o impresie puternica prin discursul sau anti-Obama, in care a afirmat ca SUA nu mai pot fi conduse "in deriva".

Sarah Palin, candidata la vicepresedintie in 2008, care mentine suspansul in privinta intentiilor sale pentru 2012 nu a participat, de asemenea.

Alegatorii republicani din Iowa vor fi primii care vor vota, in februarie 2012, in lunga serie de alegeri primare care vor avea loc in fiecare stat pentru desemnarea candidatului republican ce se va confrunta cu presedintele Barack Obama in noiembrie 2012.

"Acesta este primul pas pentru preluarea Casei Albe in 2012", a declarat Michele Bachmann. "Tocmai am trimis mesajul urmator: Barack Obama va fi presedinte de un singur mandat".

Ames Straw Poll este considerat in general drept un indicator timpuriu a fortei candidatilor la prezidentiale in primele campanii locale (caucuses) si, in consecinta, in competitia care urmeaza pentru desemnarea candidatului la prezidentiale.

Citeste mai multe: Primul test major pentru candidatii republicani inaintea alegerilor din 2012 va avea loc in acest week-end. Ce este Ames Straw Poll