Fostul sef al politiei din New York, creditat cu restabilirea ordinii in Los Angeles dupa revoltele de acolo din 1992, a afirmat, inainte de intalnirea cu premierul Marii Britanii David Cameron ca tinerilor infractori, vandalilor si celor care fac parte din gasti trebuie sa le fie teama de politie si de eventualele pedepse.

Intr-un interviu acordat Daily Telegraph, Bill Bratton, viitorul consilier al lui Cameron pe probleme de infratctionalitate, a declarat ca multi dintre tinerii infratori au fost incurajati de tacticile prea prudente ale politiei si de masurile prea tolerante de sanctionare aplicate.

Pierderea increderii in capacitatea de a oferi siguranta creeaza probleme serioase pentru fortele din politie, a spus el.

Pentru a fi eficienta, politia trebuie sa dispuna de "multe sageti in tolba", intre acestea numarandu-se arme cu gloante din cauciuc, cu electrosocuri, spray-uri paralizante.

"Ceea ce trebuie inteles este ca politia are puterea de a face anumite lucruri - sa te opreasca, sa iti puna intrebari, sa te perchezitioneze, chiar sa foloseasca forta sau sa te aresteze", a spus Bratton, fost sef al politiei din New York si Los Angeles, cunoscut pentru politica sa "toleranta zero".

Premierul David Cameron este un admirator al acestuia si l-a rugat sa il sfatuiasca.

Potrivit BBC, Bratton mai spune ca infractionalitatea nu poate fi rezolvata prin arestari, ci este o problema a intregii societatii.

Circa 2.250 de persoane au fost arestate, zeci dintre acestea urmand sa fie audiate sambata.