Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat vineri ca Siriei i-ar fi mult mai bine fara Bashar al-Assad la conducerea tarii si a indemnat tarile care cumpara petrol sau vand arme Siriei sa intrerupa legaturile economice cu aceasta, potrivit Haaretz.com.

Hillary ClintonFoto: Agerpres

"Indemnam acele tari care inca cumpara petrol din Siria, acele tari care inca ii trimit arme lui Assad, acele tari care prin suportul politic si economic il sprijina in brutalitatea sa, sa treaca de partea buna a istoriei", a spus Clinton.

Industria petroliera a Siriei, cu care Assad are legaturi stranse, genereaza mare parte din moneda forte prin cei 380 000 de barili de petrol pe zi. Desi Siria este exportatoare de petrol, capacitatea sa de rafinare nu este suficienta pentru a satisface cererea interna de combustibil. Surse din domeniu spun ca Vitol si Trafigura, doua companii petroliere elvetiene, au fost de acord sa alimenteze firma de stat Sytrol cu 60 000 de tone de benzina in acesta saptamana.

Compania globala Avaaz a cerut tarilor europene sa impuna restrictii directe asupra achizitiilor siriene de petrol cu scopul de a opri finantarea pentru serviciile secrete ale lui Assad. Se spune ca peste 150 000 de membri ai grupului Avaaz au semnat o petitie in acest sens. Exista, totusi, sanse slabe ca tarile occidentale sa renunte la legaturile cu Siria din cauza intereselor comerciale dintre acestea.

Intrebata de ce Statele Unite nu i-au cerut lui Bashar al-Assad sa demisioneze, Clinton a declarat ca Washinton-ul a fost "foarte clar" in declaratiile sale despre pierderea legitimitatii lui Assad, si a vrut sa auda vocile altor natiuni.

Miercuri, SUA a sanctionat cea mai mare banca a Siriei si cea mai importanta companiei de telefonie mobila, care sunt controlate de varul presedintelui Assad, Rami Makhlouf. De asemenea, ambasadorul SUA de la Damasc, Robert Ford, a adaugat ca vor urma mai multe sanctiuni pentru Siria in cazul in care autoritatile siriene nu opresc violentele. Turcia, Arabia Saudita si Egiptul au pus si ele presiuni asupra presedintelui saudit pentru oprirea violentelor.