​INTERVIU Matthew Goodwin, specialist in grupari extremiste de dreapta: "Unii extremisti se pot simti inspirati de Anders Breivik si masacrul din Norvegia. Daca va fi asa, atunci m-as astepta la atacuri similare in urmatorii cativa ani"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 12 august 2011, 21:09 Actualitate | Internaţional


Matthew Goodwin
Foto: Arhiva personala
"Exista un risc ca unii extremisti de dreapta sa se simta inspirati de actiunile lui Anders Breivik. Daca va fi asa, atunci m-as astepta la atacuri similare in viitorul apropiat, in urmatorii cativa ani. M-as feri totusi sa spun ca avem de-a face cu un nou val de terorism, dar totusi nu cred ca trebuie sa continuam sa privim atat de ingaduitor miscarile de extrema dreapta", a declarat Matthew Goodwin, specialist in studiul gruparilor teroriste de dreapta din Marea Britanie si din Europa, intr-un interviu acordat HotNews.ro si mai multor publicatii din Europa de est intr-o teleconferinta organizata de Discovery. Matthew Goodwin este unul dintre expertii care apar in documentarul "Masacrul din Norvegia: In mintea criminalului", documentar pe care Discovery Channel il va difuza duminica, 14 august, de la ora 22.00.

Matthew Goodwin este un analist politic britanic si unul dintre cei mai mari specialisti in studiul grupărilor teroriste de dreapta din Marea Britanie şi din Europa. Goodwin este si lector la Facultatea de Politica si Relatii Internationale din cadrul Universitatii din Nottingham. Atunci cand nu se ocupa de studiul celor care sustin extremismul, Goodwin studiaza atitudinile publice fata de imigratie si grupurile minoritare sau analizeaza de ce oamenii voteaza intr-un mod sau altul la alegeri.

Intrebare din Rusia: Cazul Breivik este un caz exceptional sau reprezinta o tendinta in societatea europeana? Are acest atac consecinte pe termen lung care poate reprezenta un pericol pentru societatea noastra?


Cred ca acest atac are implicatii destul de mari. In special, in ceea ce presupune intelegerea noastra despre politica de extrema dreapta, dincolo de partidele politice. Cred ca evenimentele din Norvegia au subliniat faptul ca exista indivizi care pot actiona pe cont propriu si care sunt dispusi sa recurga la violenta. Daca ne uitam la abordarea din Europa din ultimii ani in materie de securitate, vedem ca atentia a fost concentrata puternic pe Al Qaida sau forme asemanatoare si nu s-a luat in considerare formele extremiste de dreapta asa cum poate ar fi trebuit sa se faca. Cred ca ceea ce a facut Breivik in Norvegia i-a fortat pe liderii politici sa ia in considerare si forme diferite de extremism.

Intrebare din Ucraina: Stim ca Anders Breivik s-a pregatit minutios pentru atacurile pe care le-a savarsit. A scris si acel manifest. Era el instabil mental? Pentru ca ceea ce il deosebeste pe Breivik de alti extremisti de dreapta este ca acestia din urma doar vorbesc despre acte teroriste sau violente, pe cand el chiar le-a si facut.

Cu siguranta el a exprimat atitudini si idei pe care le gasesti cu usurinta printre alte grupari extremiste de dreapta din Europa. Foarte importanta este diferenta intre atitudini si actiuni. Daca ne uitam prin Europa, majoritatea covarsitoare ar respinge folosirea violentei pentru a atinge tinte si obiective politice si nu toti cei care sustin un partid de extrema dreapta sunt neaparat pro-violenta. Breivik a fost unic pentru ca trecut peste acea granita dintre atitudini si actiune. E unic si datorita atacului de amploare pe care l-a executat. A lasat mai multe victime decat, spre exemplul, atentatele de la Londra. Dar nu cred ca Breivik este un caz unic in ceea ce priveste credintele si atitudinile sale. Breivik a pus accentul in scrierile sale pe idei precum raspandirea islamului, nemultumirea majoritatii fata de partidele mari si faptul ca trebuie luate masuri urgente si radicale, acestea sunt idei care se regasesc in multe publicatii din Europa de extrema dreapta.

Intrebare HotNews.ro: Multa lume a fost surprinsa sa vada ca atacatorul este un barbat norvegian alb si nu un radical musulman. Cum va schimba acest atac din Norvegia perceptia oamenilor despre cine sunt cei care savarsesc acte de terorism?

Este o intrebare foarte interesanta. Este un subiect pe care l-am mai abordat putin, mai ales dupa 11 septembrie. In ultimii 10 ani, atat in Marea Britanie, dar si in foarte multe alte tari, s-a pus accent pe prevenirea unor forme de extremiste de violenta deschise si prevenirea radicalizarii in comunitatile musulmane. Atacul din Norvegia scoate in evidenta nevoie de a extinde atentia pe care o acordam terorismului si sa luam in considerare si miscarile care nu neaparat provoaca violenta, dar au cultura violentei si pot, de exemplu, discuta nevoia unor actiuni provocatoare. Ne forteaza sa gandim serios si la prevenirea radicalizarii si altor comunitati din societate. Dupa cum ati spus, Breivik nu era musulman, era alb, era un norvegian obisnuit, parea ca la un moment dat in viata sa fie foarte bine integrat in societate. Sunt mutle semne de intrebare daca nu cumva ne-am concentrat prea mult pe formele extremiste cu violenta deschisa si doar pe comunitatile musulmane si daca nu cumva am facut asta in dauna unei monitorizari mai atente a altor comunitati.

Intrebare din Turcia: Intrebarea mea se refera mai degraba la comportamentul sau. Zambeste foarte mult, nu isi ia niciodata ochii de la camerile de luat vederi. Este un fel de a distrage autoritatile?

Despre faptul ca zambeste foarte mult... Daca ne uitam in manifestul sau, vedem cat de minutios si-a pregatit atacurile. Stia ca va fi expus in media si atentiei internationale. Breivik nu a lasat manifestul sau doar cu ideile sale, ci el a oferit un brand pentru extremistii de dreapta. Asemanator cum Al Qaida a inspirat alte grupuri radical islamice care daca vor sa recurga la actiuni violente, atunci sa se poata indetifica cu organizatia terorista si ideile sale. Breivik stia ca va starni toata aceasta atentie. La un moment dat el si-a pregatit in fata oglinzii reprezentatia sa pe care o va da in fata presei.

Intrebare din Ungaria (Metropol): Care este cel mai inspaimantator lucru despre Breivik?

Nu cred ca putem vorbi doar despre o singura caracteristica inspaimantatoare. Cred ca socanta este amploarea violentei si durata foarte mare de timp cat a durat acel act de violenta. Nu a fost doar un singur moment de violenta, ci o serie de violente prelungita pe un timp destul de mare. Mai este un aspect. Vorbim despre cineva care a petrecut aproape 7 ani planuind aceste atacuri si care a scapat de atentia autoritatilor pentru atata timp. Acest lucru mi se pare la fel de socant si ingrijorator, ca pana si acum, cand suntem intr-un moment din istorie in care se monitorizeaza foarte puternic orice urma de terorism, cineva se poate ascunde de autoritati si sa planuiasca asemenea atacuri, fara a fi depistat de serviciile de informatii si fara sa fie deranjat.

Intrebare din Ungaria (hbg online): Stim ca in fiecare societate sunt persoane care au probleme fie cu refugiatii, fie cu imigrantii, fie cu strainii sau persoane care sustin miscarile de extrema dreapta. Putini ajung insa sa devina teroristi. Putem vorbi de un anumit punct de cotitura in care o persoana care sustine miscarile de extrema dreapta se schimba intr-un criminal precum Breivik?


Cred ca a identifica acel moment in care o persoana se schimba dintr-un sustinator de extrema dreapta intr-un activist de extrema dreapta intr-un terorist de extrema dreapta este un lucru foarte dificil de realizat. Procesul acela de radicalizare este deobicei foarte imprevizibil si este foarte greu sa punctezi acel moment sau intamplare care determina o persoana la astfel de actiuni. Un lucru interesant in cazul Breivik este ca poti vedea de unde a venit si traseul sau in randurile politicii. Este un personaj care s-a miscat mereu in spectrul de extrema dreapta al politicii. A fost implicat in Partidul Progresului si a ajuns la concluzia ca acesta nu este destul de radical si ca nu poate opri imigratia si extinderea islamului. A fost apoi foarte implicat in tot feluri de bloguri de extrema dreapta si a cautat si forme politice mult mai confruntationale, precum English Defense League. Apoi a ajuns la concluzia ca nici asa nu poate ajunge sa-si indeplineasca obiectivele si a recurs la violenta. Nu exista un profil standard al unui extremist de dreapta. Breivik a aratat si cateva caracteristici pe care nu le-am vedea la un extremist de dreapta obisnuit. Era un tip foarte tanar, bine educat, si care la un moment dat era foarte bine integrat in societate.

Intrebare din Ucraina: Atacurile din Oslo au ridicat semne de intrebare pentru intreaga Europa. Cum sa traiesti intr-o societate care se afla in fata imigratiilor masive? Exista vreo sansa sa integram imigrantii in societate?

Da, cred ca acest lucru se intampla. Nu peste tot, dar se intampla, se poate. Un aspect foarte important se refera la generatiile de imigranti. M-am uitat recent la sondaje din zona europeana si populatia este nelinistita cu privire la imigrantii musulmani. Lumea nu crede, pur si simplu, ca musulmanii se integreaza bine in societatea europeana. Cu toate acestea, cand vine vorba de copii musulmani, generatia mai recenta, care s-au nascut si au crescut in tarile europene, oamenii sunt mult mai inclinati sa spuna ca acestia sunt integrati bine. Tine foarte mult de generatie. Cred ca vom vedea peste 20-30 de ani cum comunitatile de minoritari vor dobandi calitatile pe care inca nu si le-au insusit: abilitatea de a vorbi limba respectiva mai bine, calitati necesare pentru angajare si altele. Nu va fi un drum linistit insa. Este un nivel de neliniste foarte ridicat in comunitatile europene fata de minoritatile musulmane. Multi lideri de la David Cameron, la Sarcozy sau Angela Merkel au declarat ca multiculturalismul este un esec. Adevarata provocare acum este sa gasim o noua abordare care sa permita partidelor politice sa raspunda la nelinistea aceasta care stapaneste majoritatea populatiei privind comunitatile musulmane. Acum liderii politici vorbesc despre reducerea numarului de imigranti sau sporirea securitatii la granite, dar in realitate lucrurile stau diferit, anume ca toata lumea este ingrijorata de comunitatile de musulmani care s-au stabilit deja. Deci nu putem vorbi de reducerea numarului si nu se mai pune problema de sporirea sigurantei la granite. Toata lumea este ingrijorata si de compatibilitatea culturala a musulmanilor. Liderii politici trebuie sa faca o treaba mai buna si sa puna accent si pe contributia culturala a musulmanilor, nu doar sa se concetreze doar pe aspecte economice. Aici cred ca este provocarea cea mare.

Intrebare HotNews.ro: Breivik a sustinut ca el face parte dintr-o retea mult mai mare de extremisti de dreapta anti-islamici. Putem spune ca Europa are in acest moment de a face cu o ridicare puternica a "terorismului de extrema dreapta" asa cum sugereaza unii analisti sau nu? Se pot pune alte grupari extremiste de dreapta, de exemplu English Defense League din Marea Britanie, in aceeasi categorie de radicali ca Breivik?

M-as feri sa spun ca Europa se afla in pragul unui val de terorism din partea extremistilor de dreapta. Tocmai am terminat sa analizez un studiu academic care concluziona ca ar putea fi o crestere a violentelor de extrema dreapta in raspuns la violentele Al Qaida, dar acest lucru era doar o speculatie, fara dovezi. Ceea ce am vazut in ultimii ani sunt doar cazuri individuale ale unor activisti care planuiau acte teroriste, dar au fost arestati. Insa aceste intamplari nu indica neaparat un nou val de acte teroriste. Cu toate acestea, nu cred ca trebuie sa continuam sa privim atat de ingaduitor miscarile de extrema dreapta. In prezent, multe guverne au privit lejer aceste miscari, le privesc ca niste miscari care nu sunt capabile de actiuni violente. Cred ca o astfel de atitudine a fost contrazisa puternic de actiunile din Norvegia. M-as feri sa spun ca avem de-a face cu un nou val de terorism, dar cred totusi ca trebuie sa privim situatia mult mai serios. Nu cred ca England Defense League poate fi pusa in aceeasi categorie cu Breivik. Da, sunt o grupare confruntationala si care provoaca, dar nu sunt orientati spre violente deschise, adica nu sunt pro-terorism.

Intrebare din Turcia: Cum ar putea acest caz sa afecteze Europa pe termen lung?


Cred ca aceste intamplari vor contribui la un nou mod, si poate mai serios, de a privi extrema dreapta. Multi oameni vor privi situatia mai serios si se vor gandi mai puternic la acei factori care imping oamenii catre aceasta miscare. Cred ca oamenii vor privi mai atent politicile referitoare la extrema dreapta, se vor intreba daca exista un echilibru intre combaterea organizatiilor teroriste islamice si cele de extrema dreapta. Cred ca mai exista o posibilitate, mai ingrijoratoare. Breivik a fost primul care a depasit granita si sa comita acte violente la scara mare si de terorism din partea extremii drepte in Europa de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Au mai fost cazuri prin Italia sau America, dar nimic de o asemena magnitudine si care sa atraga atat de mult atentia in media. Exista un risc ca alti extremisti de dreapta sa priveasca aceste lucruri si sa se simta inspirati de actiunile lui Breivik. Daca va fi asa, atunci m-as astepta la astfel de momente in viitorul apropiat, in urmatorii cativa ani. Pe de alta parte, e bine sa nu facem speculatii si sa fim exagerat de alarmati. Dar si daca mergeam in Norvegia inaintea atacurilor ca cineva va asasina 78 de persoane, atunci multi ar fi spus ca facem speculatii si ca ne alarmam prea tare. Multi analisti au aratat ca exista posibilitatea unor astfel de atentate, dar pana acum aceastea nu s-au produs.

Intrebare din Ungaria (Metropol): Poate cineva sa planuiasca un astfel de atac daca este sanatos mintal?

Pai... Da. In primul rand, nu putem vorbi inca despre starea mentala a lui Breivik. Inca nu s-au facut publice rapoartele medicale. Desi avocatul sau parea convins ca Breivik nu este sanatos mintal. Am vazut in ultimii ani cum multi oameni au planuit multe atacuri bizare si violente. Sa ne amintim de lunetistul din Washington. Am vazut oameni care s-au angajat in violente pe termen lung care necesita o pregatire minutioasa. Ii catalogam pe toti ca niste nebuni sau abordam acea dezbatere dificila cum ca violenta nu este restrictionata doar pentru persoanele nebune? Oricum, este prea devreme sa spunem despre Breivik cu certitudine ca era nebun. Cu siguranta avea unele probleme mentale, insa nu putem spune deocamdata ca era intru totul nebun.

Intrebare din Ungaria (hbg online): Breivik pare a fi un tip frenetic. Crede ca ceea ce a facut este un lucru bun si necesar. Simt astfel de persoane regrete fata de victimile lor?

Chiar si daca Breivik ar regreta, nu cred ca am afla vreodata. Cineva care a planuit un astfel de atac de multi ani.... Nu a fost ceva ce Breivik a facut-o dupa o perioada de doar 6 luni. A planuit timp de 7 ani. In acest caz, cand ajungi intr-un astfel de moment, posibilitatea de regrete este foarte mica. Cu toate acestea, vorbim de cineva foarte tanar. Are doar 32 de ani. Mai are de trait destul din viata sa, chiar daca va aceasta va fi in spatele gratiilor. Va fi interesant de vazut cum va fi de-a lungul timpului, daca vor aparea regrete. Pana acum, prin ce a comunicat Breivik avocatului, spune ca nu simte niciun regret.

Intrebare din Ucraina: Poate deveni Breivik un simbol pentru miscarile de extrema dreapta?

Pericolul este ca el va fi vazut ca o figura eroica in zonele de extrema dreapta. Am vazut deja informatii despre grupuri neo-naziste vorbind public despre actiunile lui Breivik. El va fi vazut ca cineva din extrema dreapta care a trecut depasit stadiul de discutii si a trecut la actiuni concrete si care a lasat in urma si o harta detaliata pentru persoanele care vor sa-i urmeze. Va trebui sa monitorizam atent situatia in urmatorii ani si sa vedem daca se va intampla asa ceva.

Discovery Channel va difuza pe 14 august un documentar despre masacrul din Norvegia
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4185 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  extrema stanga (Vineri, 12 august 2011, 21:33)

  bolo [anonim]

  Matthew esti o trompeta a extremestilor comunisti. Voi sunteti vinvovat de crimele comunismului, coruptie si ilegalitati cumplite in sanul Europei voi si nazistii, fascistii care sunt toti din mantia lui Marx.
  • +5 (13 voturi)    
   Partidul 'Adevaratii Finlandezi', primul in sondaj (Sâmbătă, 13 august 2011, 10:56)

   Raspunsul Scandinavilor [anonim] i-a raspuns lui bolo

   Publicul romanesc este permanent dezinformat despre adevarata stare de spirit din Scandinavia fata de musulmani si emigratia din afara Europei.
   De aceea se observa o imensa surpriza a electorilor romani in fata actului disperat din Norvegia sau, in alta ordine de idei, in fata prabusirii financiare a unor tari din vest, in fata rascoalelor huliganice din Anglia sau a falimentului Greciei.

   Mass-media si o anumita educatie au creat o foarte mare asteptare fata de Europa vestica si o idealizare a vietii cotidiene si realizarilor Occidentului contemporan.

   Stupefiati, romanii descopera zi de zi amploarea iluziei cu care s-au hranit: falimente ale unor tari pana de curand admirate (Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia, etc.), salarii/pensii mari si o infrastructura facute toate pe datorii uriase aproape imposibil de platit, tineri care-si urasc tara si sunt gata sa dea cu ranga in cap si sa jefuiasca, confuzie culturala (zisa multiculturalism), ipocrizie politica, relativism moral (lipsa de respect pt valori familiale).

   Societatea occidentala contemporana e sfaramata de ideologii suicidare, e sufocata de corectitudine politica, e sugrumata de imigratie si de scandaluri financiare.

   Cati dintre romani stiu care e situatia reala in civilizata si pasnica Scandinavie, care pana de curand nu cunoastea cu adevarat nationalismul, dar care a fost ingrozita de valuri de migratori si actele acestora?

   In Norvegia, 23% dintre electori au votat cu Partidul Progresului al lui Anders Breivik.

   In Finlanda, un partid numit 'Adevaratii finalndezi' a obtinut 19% si acum e cotat cu 22%, va deveni primul partid al tarii ! Sondaj facut dupa masacrul din Norvegia!!

   In Danemarca, Partidul Poporului Danez e in crestere continua, are in jur de 15% si sustine parlamentar de 10 ani guvernul liberal-conservator in schimbul unei politici dure contra imigratiei si islamului.

   In Suedia, pt prima oara a intrat in parlament dreapta nationalista, trecand pragul de 5%!

   Europa s-a saturat !
 • -2 (10 voturi)    
  matthew goodwin. (Vineri, 12 august 2011, 22:44)

  cornel19 [utilizator]

  Consider ca neutralizarea terorismului islamic si cel de extrema dreapta, poate fi eficient prin antrenarea voluntara a emigrantilor islamici si la tiganii. Fara integrare complecta si convingatoare in societatile ce le asigura gazduirea, singura rezolvare ramane expulzarea. Se poate aprecia ca criza/recesiunea. este numai un catalizator al radicalismului.
 • +7 (13 voturi)    
  specialist (Vineri, 12 august 2011, 23:23)

  andrei [anonim]

  Foarte mare specialist acest Matthew, daca este in stare sa prezica ca "in cativa ani" vor mai exista asemena masacre; iti dai seama cate studii iti trebuiesc ca sa prezici asta. Pana si unul de clasa a 7-a e in stare sa faca astfel de previziuni.
  • -3 (9 voturi)    
   he he (Vineri, 12 august 2011, 23:56)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   Chiar este un profet "superprecis" cei din biblie prezic asa la plezneala ca in 20 de secole vor fi : cutremure, foamete, ciuma, razboaie, ca oamenii vor fi rai etc. In alta parte imediat dua asa zisul potop se prezice ceva greu de anticipat , "De acum, cât va trăi pământul, semănatul şi seceratul, frigul şi căldura, vara şi iarna, ziua şi noaptea nu vor mai înceta" domnilor preoti, adevarul ca sunteti tari la obraz sa sustineti ca asta este inspiratie divina.
  • +7 (9 voturi)    
   e un *temporary lecturer*la o universitate obscura (Sâmbătă, 13 august 2011, 8:21)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui andrei

   University of Bath ,acum probabil la University of Nottingham-unde are adresa pe care poate fi felicitat prentru articol!
   s-a ilustrat numai cu pozitii alogene legate de realitatile din UK privind imigrantii,ca orice ovrei care se respecta si care intoxica tara in care s-a cuibarit!
 • +2 (10 voturi)    
  Nenea asta aude ce spune? (Sâmbătă, 13 august 2011, 2:59)

  denvarel [utilizator]

  Sau citeste dupa aceea si se minuneaza singur de ce i-a iesit din gura?
  "Intrebare din Ucraina: Atacurile din Oslo au ridicat semne de intrebare pentru intreaga Europa. Cum sa traiesti intr-o societate care se afla in fata imigratiilor masive? Exista vreo sansa sa integram imigrantii in societate?

  "Da, cred ca acest lucru se intampla. Nu peste tot, dar se intampla, se poate. ... Cu toate acestea, cand vine vorba de copii musulmani, generatia mai recenta, care s-au nascut si au crescut in tarile europene, oamenii sunt mult mai inclinati sa spuna ca acestia sunt integrati bine. Tine foarte mult de generatie. Cred ca vom vedea peste 20-30 de ani cum comunitatile de minoritari vor dobandi calitatile pe care inca nu si le-au insusit: abilitatea de a vorbi limba respectiva mai bine, calitati necesare pentru angajare si altele. ... Multi lideri de la David Cameron, la Sarcozy sau Angela Merkel au declarat ca multiculturalismul este un esec. Adevarata provocare acum este sa gasim o noua abordare care sa permita partidelor politice sa raspunda la nelinistea aceasta care stapaneste majoritatea populatiei privind comunitatile musulmane. ... Toata lumea este ingrijorata si de compatibilitatea culturala a musulmanilor. Liderii politici trebuie sa faca o treaba mai buna si sa puna accent si pe contributia culturala a musulmanilor, nu doar sa se concentreze doar pe aspecte economice. ..."
  Cu alte cuvinte trebuie sa gaseasca noi scuze pentru justificari in fata maselor din partea partidelor politice.
  Nu crede nici el in ele: "abilitatea de a vorbi limba respectiva mai bine, calitati necesare pentru angajare si altele" nu exista acum la imigranti, o spune cu gurita lui! Vor exista, poate, la copii lor peste 20-30 ani!!!
  Dar o da inainte cu aia fumata: "...sa puna accent si pe contributia culturala a musulmanilor"
  Sa invatam Coranu? Limba araba? Sa ochim bine cu pietre? Sa invatam cum se face un detonator? Si asta in timp ce dam contributia lor economica la spate, ca da cu minus?
  • 0 (2 voturi)    
   Specialist in multiculturalism (Duminică, 14 august 2011, 13:59)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   Se vede de la o posta ca "specialistul " este specializat in ascunderea mizeriei sub pres. De ex: omul nu ne spune ca exista milioane de femei cu batic in vest si alte miloane de baieti europeni multiculturalisti convinsi si totusi... nu exista matrimonii mixte nici macar intre aceste doua categorii, deci, integrarea lor va fi pe undeva prin anul 2700.
 • 0 (0 voturi)    
  eu unul (Sâmbătă, 13 august 2011, 13:38)

  visio [anonim]

  m-as astepta la reformarea completa a sistemului de ordine si protectie publica, politia; m-as astepta la reformarea legilor pe justitie; sincer acum, cu ce este deosebit un norvegian din ala stupid fata de un Ion Iliescu care cheama minerii la Bucuresti? cu ce este deosebit infractorul ala din anglia, care sparge magazine, fata de Corneliu Vadim Tudor care desconsidera decizii judecatoresti, si mai ales desconsidera ideea Statului de drept? fiecare tara face ce vrea la ea in curte: daca iranienilor le place sa dea cu piatra, foarte bine; le uram mult succes dar sa o faca la ei in tara; baietasul asta care invinge frumos, Goodwin, poate sa vorbeasca de aplicarea unei legi corecte; elementele periculoase pentru societate, trebuiesc eliminate definitiv; adica trebuiesc omorate; daca in jungla, selectia naturala are alte criterii nu inseamna ca trebuie sa transformam societatea umana in sensul unei involutii; specia umana a reusit sa isi procure mijloacele de trai pe cale pasnica; inca odata, stiinta este calea progresului iar religia este calea regresului; daca pana acum 60ani, religia mai era o scuza pentru infractori de top, precum Soros, in anul 2011 trebuie sa tragem putin aer in piept si sa fim rationali; nu de alta, insa nu am vazut preoti sa ajute nevoiasii si nici sa imbunatateasca viteza internetului; coabitarea rationala este cheia succesului, altfel trebuie sa ne pregatim de un nou razboi mondial; asta acum, peste 70ani va mai veni altul, si tot asa; serios acum, altceva nu avem de facut? ca de exemplu sa vizitam alte planete, sau pur si simplu sa dezvoltam masiv turismul, adica preturi derizorii, etc....in felul asta lamurim si problema artificiala a "extremismului"; Romania este un exemplu cat se poate de bun: traim la gramada si nu ne scoatem ochii; unii ungurii mai fac figuri dar sunt convins ca sunt manati numai de interese materiale, nicidecum de dorul de tara; altfel, ar fi "emigrat" demult in ungaria...so, hai sa fim rationali si sa rezolvam prob.
 • +1 (1 vot)    
  Doi dintr-o lovitura! (Sâmbătă, 13 august 2011, 18:31)

  Christian [anonim]

  Anders Breivik nu a fost extremist de dreapta, ci mason. Ori, se stie, masonii nu sunt nici de stanga, nici de dreapta. Ei sunt pur si simplu masoni si atat. Cine va analiza cu atentie mesajele si actiunile atentatorului, dar mai ales efectele masacrului sau, va observa ca, dupa zicala "doi dintr-o lovitura", Breivik a lovit deopotriva si in stanga, si in dreapta. De prea multe ori s-a intamplat in istorie pentru a nu observa ca fenomenul se repeta si acum, respectiv ca atunci cand stanga si dreapta s-au luptat intre ele, slabindu-se reciproc, a castigat... al treilea,
 • 0 (0 voturi)    
  Matthew Gondwin,sigur este profesor la Spiru Haret (Duminică, 14 august 2011, 11:43)

  mircea [anonim]

  Cu asa specialisti,daca ei consiliaza guverne,sigur vom fi lichidati da extremisti ,iar cei care vor trebui sa intervina o vor face dupa ce nu mai au pe cine apara.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu le plac vesticilor emigrantii??? (Marţi, 16 august 2011, 1:34)

  NTatiana [anonim]

  De ce le ''pute'' atat emigratia altora ( asiatici fie ei mulsulmani sau budisti sau ne or mai fi , fie africani ) ??? cand olandezii ( burii ) au ocupat Africa de Sud sau cand americanii si spaniolii au adus sclavi negri cu forta ( prinsi cu arcanul ) in America de Nord , respectiv America de Sud , aia cum sa o numim ?!?!?!!!!!! ca sa nu mai adaugam ocuparea Indiei si Pakistanului si multor alte tari din Asia de catfe Imperiul Britanic ...aia ce mai e ?!?!?!!!!! cum s-or fi simtit oamenii aia , a mai tinut cineva cont de durerea lor ??? nu, nimeni !!! asa ca sa ne mai slabeasca astia din vest cu vaicaritul in legatrua cu emigratia ....sa suporte , ca asta e, se mai intoarce roata , ca de, e rotunda !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by