Anders Behring Breivik, care a marturisit ca este autorul atacurilor din 22 iulie din Norvegia, a povestit unui psiholog ca era ingrozit de ceea ce trebuia sa faca pe insula Utoya, insa stia ca "are o misiune", relateaza Fox News.

Psihologul politiei norvegiene care supervizeaza interogatoriul lui Breivik a declarat ca ucigasul a dat detalii cutremuratoare legate de masacrul pe care l-a comis pe insula Utoya, unde a ucis 69 de persoane.

"Spune ca era foarte dificil...ingrozitor pe Utoya, la primele executii", a declarat Asbjorn Rachlew pentru London Times. Breivik a afirmat ulterior ca era multumit ca actele sale de violenta au avut succes, potrivit lui Rachlew.

"Nu era nerabdator sa vina ziua atentatului pentru ca stia ca o sa fie greu. Dar avea o misiune. A planuit mult. Era o munca dificila si a reusit. Are o satisfactie pentru ca toate pregatirile, toata hotararea lui au avut succes".

Potrivit avocatului sau, Breivik ar fi crutat doi tineri pentru ca pareau a nu avea nici 16 ani. "Crede ca acestia aveau 14-16 ani. Nu vreau sa intru in detalii", a declarat Geir Lippestad pentru televiziunea NRK.

Politia informeaza ca testele de sange au aratat ca Breivik, 32 de ani, isi administrase steroizi, precum si alte droguri, inaintea atacurilor.

Rachlew, un fost detectiv criminalist, consiliaza o echipa de trei interogatori in timp ce priveste din alta camera.

Pana in prezent, Breivik a fost interogat de cinci ori, in total peste 40 de ore. "Marturia nu este scopul nostru. Scopul nostru este sa strangem informatii", a afirmat Rachlew. "Il privim pe Breivik drept martorul-cheie pentur ca nimeni nu cunoaste cazul mai bine ca el", a adaugat acesta.

"In acest moment avem nevoie de incredere profesionala intre noi si el. Atata timp cat vorbeste despre informatii relevante, simtim ca ne facem treaba. Ne raspunde la intrebari, incearca sa ne ofere cat mai multe detalii".

Breivik refuza in continuare sa ofere vreun detaliu referitor la afirmatia sa potrivit careia ar exista alte celule teroriste in Norvegia si alte tari europene. In schimb, a renuntat la cererea sa de a discuta numai cu psihologi japonezi, dupa ce insistase ca acestia vor putea sa il inteleaga.

Anders Behring Breivik a fost arestat in seara de 22 iulie, imediat dupa cele doua atacuri pe care le-a comis, soldate cu moartea a 77 de persoane - cel cu bomba din fata unei cladiri guvernamentake din Oslo si atacul armat de pe insula Utoya, unde avea loc o reuniune a organizatiei de tineret a partidului de guvernamant. Breivik a declarat, in timpul interogatoriilor, ca intentiona sa atace si Palatul Regal din Norvegia, iar dupa atacuri, ar fi sunat el insusi la numarul de urgenta al politiei 112, anuntand ca a comis un masacru.