Primul ministru britanic, David Cameron, a promis vineri, in fata Camerei Comunelor de la Londra, ca va face "orice este nevoie" sa instituie inapoi ordinea pe strazi si ca a stabilit un set de masuri pe care autoritatile le iau in considerare pentru a opri violentele, printre care si posibilitatea de a opri accesul huliganilor la retelele de socializare Twitter si Facebook, informeaza BBC. Pe langa masurile anti-revolta, Cameron a mai prezentat si planurile guvernului de a ajuta persoanele si afacerile afectate de violentele din orasele din Marea Britanie.

David CameronFoto: Agerpres

Una dintre masurile prezentate de Cameron in fata parlamentarilor britanici este analizarea posibilitatii de a limita sau bloca accesul posibililor supecti de huliganism la mijloacele de socializare, categorie in care Cameron include Twitter, Facebook si tehnologii specifice precum mesageria text. Sistemul semi-privat de mesagerie BBM de la Blackberry este considerat a fi fost foarte folosit pe timpul revoltelor.

Premierul britanic a precizat ca desi Facebook-ul sau Twitter-ul pot fi "folosite pentru bine", revoltele din Londra au aratat ca ele pot fi folosite si "in scopuri malefice". Cameron a mai spus ca, in urmatoarele saptamani, secretarul de stat Theresa May va tine intalniri de urgenta cu reprezentantii Facebook, Twitter si Research in Motion (n.r. producatorul Blackberry) pentru a discuta despre responsabilitatile lor in timp de revolta si daca este corect si posibil ca suspectii de huliganism sa fie opriti sa raspandeasca mesaje online, scrie mirror.co.uk

"Oricine se uita la aceste actiuni groaznice ramane blocat de cum au fost organizate prin retelele de socializare. Informatia libera poate fi folosita pentru bine, dar poate fi folosita si in scopuri malefice. Atunci cand oamenii folosesc retelele de socializare pentru violenta, trebuie sa-i oprim. Lucram cu politia, serviciile de informatii si oamenii din industrie sa vedem daca ar fi corect sa blocam accesul oamenilor sa comunice prin aceste retele sociale atunci cand stim ca planuiesc acte de violenta si acte de ilegalitate", a declarat Cameron.

Ideea lui Cameron este privita cu scepticism chiar si de unii membri ai guvernului, potrivit BBC. In plus, sustinatorii drepturilor omului critica puterni o astfel de masura.

Jim Killock, directorul Open rights Group, a declarat ca evenimente precum revoltele din Marea Britanie sunt deseori folosite pentru a ataca libertatile civile.

Killock atrage atentia asupra celui care va decide daca un mesaj sau un tweet reprezinta o incitare la violenta. "Cum stiu oamenii cand cineva planuieste o revolta? Cine ia acea decizie? Singurul rapsuns realistic este ca instantele trebuie sa judece daca da sau nu. Daca procedurile din instanta nu sunt folosite, atunci se pot observa rapid abuzuri din partea companiilor private si politiei", a declarat Killock.

Pe langa acest aspect, Cameron a mai propus si alte masuri pentru a face fata violentelor si pentru a proveni aparitia altor evenimente asemanatoare pe viitor, informeaza BBC.

Care sunt masurile prezentat de David Cameron:

  • Analizarea posibilitati de a bloca accesul persoanelor la site-urile de socializare atunci cand se stie ca acestea planuiesc acte de violenta sau infractiuni
  • Analizarea nevoii de extindere a prerogativelor in caz de stare de asediu si a ordinelor de evacuare
  • Prerogative suplimentare acordate politiei pentru a putea ordona unei persoane sa-si scoata masca de pe fata atunci cand este supectata de infractiuni
  • Instantele de judecata sa poat da sentinte mai dure
  • Mai multe prerogative de a evacua infractorii din locuintele sociale
  • Planuri de extindere a sistemului de destructurare a benzilor de infractori in intreaga tara si programe anti-bande, similare cu cele din SUA
  • Cameron a precizat ca guvernul va respecta cererile "legitime" de compensatie din partea populatiei si va mari termenul de depunere a cererilor de la 14 la 42 de zile
  • Un ajutor de 10 milioane de lire sterline pentru consilii pentru a face zonele "sigure" si "curate"
  • Un ajutor de 20 milioane de lire sterline pentru a ajuta afacerile afectate sa se puna inapoi pe picioare si sa intre inapoi in functiune cat mai repede
  • Planuri ale guvernului sa asigure locuinte de urgenta pentru familiile ramase fara case in urma violentelor

"Este un moment ca toata tara sa lucreze impreuna. Catre persoanele care respecta legea sic are sunt majoritatea covarsitoare din tara noastra le zic urmatoarele: Lupta a inceput. Va vom proteja. Daca ati suferit pagube, va vom oferii compensatii. Suntem de partea voastra.

Catre minoritatea fara de lege, criminalii care au luat tot ceea ce le-a cazut in mana, le spun asa: Va vom da de urma, va vom gasi, va vom acuza si va vom pedepsi. Veti plati pentru ceea ce ati facut", a mai declarat Cameron in fata membrilor parlamentului britanic.