Miliardarul rus Mihail Prohorov, lider al partidului Cauza Dreapta, a declarat joi ca Rusia ar trebui sa adere la zona euro, estimand ca aceasta masura ar ajuta "unele tari europene sa evite falimentul."

ProhorovFoto: Reuters

"Rusia ar trebui sa depaseasca o etapa strategica in sensul apropierii de Europa si sa adere la spatiul Schengen si la zona euro", a declarat Prohorov, in timpul unei conferinte de presa, relateaza AFP.

Crearea unei "Europe mari, de la Lisabona la Vladivostok" (Orientul Indepartat Rus), va ajuta "unele tari europene sa evite falimentul", a spus Prohorov, care este unul dintre cei mai bogati 50 oameni din lume cu o avere estimata la 18 miliarde dolari de catre revista Forbes.

Rusia, cu teritoriul sau vast, ar putea gazdui "multe companii" din Europa, a sugerat el.

Pe de alta parte, in ochii prim-vicepremierului rus Igor Suvalov, aderarea Moscovei la zona euro ar fi "un impas" care duce la "o abandonare de catre Rusia a pozitiilor sale politice si a suveranitatii sale".

"Declaratia lui Prohorov arata ca acesta este un mare antreprenor care nu apara interesele nationale, ci pe cele ale companiilor multinationale care doresc o mai mare influenta asupra statului", a spus oficialul rus la postul de radio Ecoul Moscovei.

Proprietar al echipei americane de baschet New Jersey Nets, magnatul Prohorov conduce si Grupul Onexim, o intreprindere de investitii care dezvolta mai multe domenii, cum ar fi industria miniera, noile tehnologii, sistemul bancar si altele.