Dupa patru zile consecutive de violente pe strazile marilor orase din Marea Britanie, noaptea de joi spre vineri s-a dovedit a fi relativ calma, transmite AFP. Niciun incident semnificativ nu a fost raportat in cursul noptii. Mii de politisti au continuat sa patruleze in cartierele din Londra, dupa ce premierul David Cameron a promis miercuri ca autoritatile vor lua "toate masurile necesare pentru a readuce ordinea pe strazile noastre". Prezenta masiva a politiei, avertismentele dure ale premierului Cameron si eforturile voluntarilor par sa fi avut efectul scontat, scrie CNN.

Politisti in Eltham (sudul Londrei)Foto: Reuters

"Am avut nevoie de o riposta si o riposta are loc in acest moment. Am vazut ce e mai rau din Marea Britanie, dar si ce e mai bun din Marea Britanie, cu milioane de oameni care au semnat pe Facebook pentru a sustine politia si oamenii care s-au oferit voluntari ca sa curete", a spus miercuri seful Executivului de la Londra.

Prezenta masiva a politiei, avertismentele dure ale premierului Cameron si eforturile voluntarilor par sa fi avut efectul scontat, scrie CNN.

Parlamentul britanic s-a reunit joi, in sesiune de urgenta, pentru a doua oara in aceasta luna.

Pentru a doua noapte consecutiv, 16.000 de politisti au patrulat pe strazile capitalei. Insa nu toti locuitorii din Londra s-au bazat pe sprijinul politiei: in West London, tineri sikh au facut de paza la templul lor, in timp ce, in Enfield, in nordul capitalei, voluntarii au fugarit huligani.

Oficialii politiei au facut insa apel la grupurile de voluntari, cerandu-le sa nu recurga la acte de violenta impotriva suspectilor. Politistii sustin ca voluntarii ii pot ajuta identificand huliganii din fotografiile postatete pe Facebook sau pe flickr.com.

Evenimentele zilei:

Ora 5:22:Barbatul in varsta de 68 de ani care a fostatacatsiranit gravin timpulviolentelor deluni a decedat, au anuntat autoritatile, vineri dimineata. Numarul de decese a ajuns la cinci.

Ora 1:28: David Cameron respinge cererile de a efectua o reducere a bugetului politiei. Parlamentul promite o revizuire a serviciilor de mesagerie instanta (The Guardian)

Ora 22:56: Haos la Tribunalul din Westminster, Londra: avocatii alerga prin cladire pentru a-si gasi clientii, detinuti in celule, pentru a-i ajuta sa inteleaga acuzatiile formulate impotriva lor. Instantele lucreaza non stop pentru judecarea acuzatilor. (AFP)

Ora 22:25:1.000 de ofiteride politievoriesi in aceasta noaptepestrazile dinBirmingham.389persoane au fost arestatepana acum in acest oras,potrivit autoritatilor locale. (Daily Telegraph)

Ora 19:26: Fiica unui milionar englez acuzata pentru jefuirea unui magazin de electrocasnice in timpul vandalismelor din Londra.

Ora 18:45: Guvernul britanic analizeaza posibilitatea de a bloca accesul huliganilor la retelele de socializare precum Twitter si Facebook

Ora 18:10: David Cameron admite ca tehnicile folosite de politia britanica "nu au functionat": "Politia a tratat initial situatia ca pe o problema de ordine publica, nu ca pe una de criminalitate".

Ora 17:45: David Cameron anunta, in plenul Parlamentului, ca se vor lua masuri pentru sprijinirea cetatenilor (proprietari de locuinte) si a afaceristilor afectati de actele de huliganism.

Ora 17:30: Premierul David Cameron vorbeste in fata Parlamentului de la Londra.

Ora 15:15: Marea Britanie ar putea "perturba" retelele sociale in timpul tulburarilor sociale (Cameron).

Ora 15:10: Arhiepiscopul de Canterbury a spus ca e nevoie de actiunea "urgenta a guvernului" dupa tulburarile din ultimele zile.

Ora 14:20: Parlamentarii dezbat decizia de reducere a bugetului politiei.

Ora 14:15: Sir Peter Tapsell, un parlamentar britanic, cere ca huliganii sa fie arestati si dusi pe stadionul Wembley. Cameron respinge ideea.

Ora 13:35: David Cameron se adreseaza Camerei Comunelor. Vezi declaratiile sale.

Ora 12:50: Numarul arestatilor este de 1.590 in intreaga tara, cu 888 de persoane retinute la Londra (Telegraph).

Ora 12:10: Un bucatar de mancare organica, studenti eminenti si un angajat la opera, printre vandalii arestati in Marea Britanie, dezvaluie presa.

Ora 11:05:YahooNews elogiaza ca "demna de Pulitzer" fotografia femeii din Londra care sare de la etajul unei cladiri in flacari.

Ora 10:50: Ziarele britanice relateaza despre noaptea trecuta, foarte calma in marile orase. In acelasi timp, publicatiile anunta ca politistii au inceput sa aresteze suspecti identificati in fotografiile din ultimele zile.

Ora 10:10: Politia britanica se declara "dezamagita" de pedepsele prea blande primite de unii dintre huligani.

Ora 09:35: Oficialii politiei au facut apel la grupurile de voluntari, cerandu-le sa nu recurga la acte de violenta impotriva suspectilor.

Ora 09:00: Militantii islamisti cer musulmanilor din Marea Britanie sa rastoarne guvernul londonez.

Protestele violente au inceput sambata seara, dupa ce cateva sute de persoane s-au adunat in fata unei sectii de politie din Tottenham, pentru a protesta impotriva impuscarii mortale, de catre ofiteri, ai lui Mark Duggan, un barbat de culoare.

Marti, premierul David Cameron a cerut intrunirea de urgenta a Parlamentului, dupa ce violentele care au cuprins initial Londra s-au extins apoi si in Birmingham, Liverpool, Manchester si Bristol.

Politia din Manchester a anuntat miercuri seara ca doi barbati implicati in actele de vandalism si violentele de pe strazile orasului britanicau fost condamnati la zece si, respectiv, 16 saptamani de inchisoare.