Orasul japonez Nagasaki comemoreaza marti 66 de ani de la atacul nuclear lansat de avioanele americane. Pe 9 august 1945, la ora 11.02, la trei zile dupa ce bombardierele SUA au lovit Hiroshima, Statele Unite au lansat o bomba atomica asupra localitatii japoneze, in apropierea Catedralei Catolice, din cartierul Urakami, in momentul mesei duminicale. 40.000 de oameni au murit pe loc, dar bilantul victimelor s-a dublat in urmatorii ani din cauza radiatiilor.

Nagasaki, 9 august 2011Foto: Reuters

Bomba, denumita "Fat Man", a fost transportata de un bombardier B-29 Bockscar, pilotat de comandantul Charles Sweeney.

Bomba de la Nagasaki a explodat cu o forta echivalenta a 21.000 de tone de explozibil conventional. Efectul a fost catastrofal, dar umbrit de ceea ce se intamplase cu trei zile mai devreme la Hiroshima, unde numarului victimele a fost de doua ori mai mare.

Cateva zile mai tarziu, pe 15 august 1945, Japonia s-a predat, marcand sfarsitul razboiului.

Supravietuitori, rude ale victimelor si oficiali au tinut marti un moment de reculegere in Parcul Pacii din Nagasaki si au cerut puterilor mondiale sa renunte la armele nucleare. Sute de porumbei albi au zburat deasupra multimii.

Intr-un articol publicat duminica in Mainichi Daily News, primarul Tomihisa Taue a scris: "trebuie sa lasam la o parte miturile si sa confruntam realitatatea".

"In declaratia sa de pace din acest an, Nagasaki va face din nou apel la sfarsitul armelor nucleare, crearea unei zone non-nucleare in Asia de nord-est si consacrarea in lege ale celor trei principii non-nucleare ale Japoniei", a afirmat primarul.

Taue a spus ca "trebuie sa propagam adevarul pentru a preveni repetarea greselilor din trecut".

Statele Unite nu au prezentat niciodata scuze pentru atacurile de la Hiroshima si Nagasaki, desi guvernul nipon a cerut acest lucru in repetate randuri.