Barack Obama a promis luni ca Statele Unite vor reusi in misiunea lor in Afganistan, in pofida pierderii a 30 de militari americani in atacul de sambata, cand elicopterul acestora a fost doborat de talibani, transmite AFP.

"Pierderea lor este o amintire dureroasa a riscurilor pe care barbatii si femeile in uniforma si le asuma in fiecare zi in numele tarii lor", a declarat presedintele american intr-o declaratie de presa sustinuta la Casa Alba.

"Stiu ca trupele noastre vor continua dificila misiune de a asigura tranzitia catre un guvern afgan mai puternic si de a se asigura ca Afganistanul nu este un refugiu pentru teroristi. Vom continua si vom reusi", a sustinut Obama.

Un elicopter american s-a prabusit sambata in Afganistan, 38 de persoane, intre care 30 de soldati americani, pierzandu-si viata. Dintre acestia, 25 erau membri ai fortelor speciale americane. Potrivit unui oficial guvernamental afgan, elicopterul a fost doborat de talibani, care au intins o capcana americanilor. Acesta este cel mai grav incident pentru coalitia internationala de la inceputul conflictului din Afganistan, in 2001.

"Acesti barbati si femei isi pun viata lor in joc in numele valorilor care ne unesc ca natiune", a subliniat Obama. "Iar unii dintre ei, precum cei 30 de americani care au pierit la sfarsitul saptamanii, isi dau viata pentru tara lor", a continuat el.

"Tine de responsabilitatea noastra sa facem in asa fel ca ei sa lase mostenire o America ce reflecta curajul lor, angajamentul lor si simtul lor pentru binele comun", a conchis Obama.