​Un elicopter ce transporta soldati americani din trupele de comando a fost doborat la sfarsitul saptamanii trecute in Afghanistan dupa ce talibanii au intins o capcana fortelor americane pentru a le atrage in zona, transmite Telegraph, citand un oficial guvernamental afgan. 37 de persoane, intre care cel putin 20 de soldati din unitatea de elita Navy SEAL care l-a ucis pe liderul terorist Osama bin Laden, si-au pierdut viata dupa ce aparatul NATO s-a prabusit in noaptea de vineri spre sambata in estul Afganistantului, intr-o zona controlata de militantii islamisti.

Elicopter american in KabulFoto: Agerpres

Potrivit informatiilor, aparatul a fost doborat cu o racheta de catre insurgentii talibani.

"In prezent se confirma ca elicopterul a fost doborat si a fost o capcana intinsa de un comandant taliban", a spus oficialul afgan, sub protectia anonimatului.

Oficialul a afirmat ca Qari Tahir, un lider militar taliban, a atras trupele americane dupa ce le-a spus ca in zona are loc o intalnire a insurgentilor. Comandantul rebelilor ar fi fost ajutat de patru pakistanezi sa puna la cale si sa realizeze atacul impotriva elicopterului.

Oficialul afgan a declarat ca guvernul lui Hamid Karzai "crede ca acesta a fost un atac de razbunare pentru uciderea lui Osama bin Laden".

Telegraph noteaza ca talibanii nu au facut o astfel de afirmatie atunci cand au revendicat atacul.

Potrivit oficialului, care citeaza surse din serviciile de informatii, elicopterul Chinook a fost doborat cu focuri multiple, provenite inclusiv de la "arme moderne", fara insa sa detalieze.

Elicopterul a fost atacat din ambele parti ale unei vai, singura cale de acces spre districtul Sayd Abad din Wardak, controlat de talibani. "Talibanii stiau ce pe ce ruta va merge elicopterul", a spus ofiocialul, afirmand ca rebelii "au ocupat pozitii pe ambele parti ale vaii, in munti, si, cand elicopterul s-a apropiat, l-au atacat cu rachete si alte arme moderne".

Sambata, doi oficiali americani au confirmat, sub protectia anonimatului, ca in elicopterul atacat se aflau 22 de membri din SEAL Team 6, unitatea de comando secreta a marinei care l-a ucis pe bin Laden, in mai 2011. In aparat se mai aflau trei controlori aerieni din Air Force, sapte soldati afgani, un caine si instructorul sau, un translator, precum si echipajul ce apartinea 160th Special Operations Aviation Regiment.

FoxNews nu a precizat daca printre soldatii morti sambata se afla si cei care au luat parte la uciderea sefului retelei Al-Qaeda, la inceputul lunii mai 2011, insa surse oficiale au afirmat ca "este putin probabil" sa fie vorba de aceeasi militari.

Sursele au precizat ca incidentul de vineri noaptea reprezinta cea mai mare pierdere de vieti omenesti inregistrata vreodata de unitatea SEAL Team Six, cunoscuta sub numele de The Naval Special Warfare Development Group.