China a ridicat restrictiile de nasteri pentru familiile care si-au pierdut copiii intr-o alunecare de teren care a ucis sute de persoane dintr-o regiune de nord-vest a tarii, informeaza presa chineza, citata de CNN.

Femeile din Zhouqu, care au suferit proceduri de prevenire a sarcinii precum legarea trompelor uterine vor fi operate gratuit pentru a putea avea din nou copii, a declarat agentia de stat Xinhua. Liang Jiang, seful biroului de planificare familiala din regiunea Zhouqu, spune ca femeiile din 27 de familii au cerut deja astfel de operatii, iar unele dintre acestea sunt deja insarcinate.

China impune o politica dura in ceea ce priveste numarul de copii pe care o familie ii poate avea. Este cunoscut faptul ca familiile ce provin din mediul urban pot avea un singur copil, in timp ce familiile din zonele rurale sau anumite grupuri etnice pot avea mai multi. In regiunea Zhouqu, familiile pot avea pana la doi copii, iar familiile din principalele cinci orase si sate tibetane pot avea trei.

Relaxarea restrictiilor privind numarul nasterilor le permite familiilor care si-au pierdut copiii in alunecarea de teren sa aiba mai multi pentru a indeplini conditiile impuse de guvernul chinez.

Alunecarea de teren din luna august a anului trecut a ucis peste 1700 de persoane din Zhouqu, potrivit informatiilor furnizate de agentia chineza Xinhua.