Cel putin 57 de civili sirieni au fost ucisi duminica in urma ofensivei a blindatelor apartinad fortelor loiale presedintelui Bashar al-Assad, transmite Reuters, citand o organizatie a activistilor din Siria. Liga Araba a reactionat la violentele din Siria, exprimandu-si "ingrijorarea din ce in ce mai mare" fata de deteriorarea situatiei.

Violente in Hama (imagine din 4 august)Foto: Reuters

Potrivit informatiilor, printre cei ucisi duminica se numara 38 de civili in Deir al-Zor si 13 in valea Houla, la circa 30 de km nord de Homs, unde tancurile si blindatele guvernamentale au lansat atacuri sustinute.

"Vorbim de bilanturi preliminare, Numarul victimelor creste in fiecare ora", a declarat activistul Suhair al-Atassi, membru al Uniunii de Coordonare a Revolutiei din Siria. El a vorbit cu Reuters prin telefon, din Damasc.

Tot duminica, agentia de stiri din Qatar a difuzat o declaratie a Ligii Arabe care si-a exprimat "ingrijorarea din ce in ce mai mare si nelinistea profunda" fata de deteriorarea situatiei din Siria, din cauza "escaladarii violentei si a operatiunilor militare in Hama, Deir al-Zor si alte regiuni din Siria". ​

Liga a cerut "incetarea imediata" a violentelor.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

Potrivit secretarului american de stat Hillary Clinton, de la declansarea protestelor, fortele siriene ar fi ucis circa 2.000 de manifestanti.