Tensiunea pluteste deasupra Ucrainei la doua zile dupa arestarea preventiva a Iuliei Timosenko, comenteaza AFP. La Kiev, 100 de politisti supravegheaza centrul orasului, unde sustinatorii fostului premier si-au instalat corturi in noaptea de vineri spre sambata. In ciuda interdictiei autoritatilor, care au interzis amplasarea corturilor si stationarea protestatarilor in centrul capitalei, acestia spun ca nu vor parasi zona pana cand Iulia Timosenko nu va fi eliberata din arest. Kiev-ul este duminica si scena unei contra-manifestatii organizate de simpatizantii actualului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Olexandre Tourchinov, un apropiat al Iuliei Timosenko, considerat mana sa dreapta, a aveertizat sambata in legatura cu posibilitatea reeditarii Revolutiei portocalii din 2004, care a dus la inlaturarea puterii de la acea vreme si la instalarea unui regim pro-occidental, cu Iulia Timosenko prim-ministru.

Iulia Timosenko a fost arestata preventiv vineri si ar putea fi condamnata la 5 ani de inchisoare, fiind acuzata de abuz de putere legat de semnarea unor contracte de aprovizionare cu gaz rusesc in anul 2009. Multi analisti sunt insa de parere ca in spatele arestarii lui Timosenko ar sta o decizie politica, iar incidentul aduce un imens deserviciu de imagine puterii si justitiei de la Kiev.

Procesul fostului premier ucrainean, care a pledat nevinovata, a inceput la 24 iunie. Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, dupa semnarea acordului in cauza, tariful pentru Ucraina sa sara la 450 $/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 milioane de dolari.

Impotriva Iuliei Timosenko au fost deschise in decembrie anul trecut trei anchete penale. Prima vizeaza folosirea nejustificata a mijloacelor fondurilor speciale, a doua se refera la achizitionarea cu bani publici a unor masini de salvare necorespunzatoare standardelor si a treia – depasirea atributiilor de serviciu prin semnarea, in ianuarie 2009, a noilor contracte la gaze naturale cu Rusia.

Opozitia ucraineana a sustinut inca de la inceput ca procesul lui Timosenko este unul politic, iar Statele Unite si Uniunea Europeana au criticat justitia ucraineana inca de la debutul procesului. Vineri, Uniunea Europeana, Franta si Suedia si-au exprimat "ingrijorarea" dupa incarcerarea Iuliei Timosenko.