Cel putin 20 de soldati din unitatea de elita Navy SEAL care l-a ucis pe liderul terorist Osama bin Laden au murit in Afghanistan, dupa ce elicopterul in care se aflau a fost doborat cu o racheta de catre insurgentii talibani, transmite FoxNews, citand o informatie difuzata de Associated Press. 37 de persoane, intre care 31 de soldati americani, si-au pierdut viata dupa ce aparatul NATO s-a prabusit in noaptea de vineri spre sambata in estul Afganistantului, intr-o zona controlata de militantii islamisti.

Elicopter american in KabulFoto: Agerpres

Doi oficiali americani au confirmat, sub protectia anonimatului, ca in elicopter se aflau 22 de membri din SEAL Team 6, unitatea de comando secreta a marinei. In aparat se mai aflau trei controlori aerieni din Air Force, sapte soldati afgani, un caine si instructorul sau, un translator, precum si echipajul ce apartinea 160th Special Operations Aviation Regiment.

Potrivit informatiilor, elicopterul lua parte la un raid in provincia estica Wardak impotriva unui imobil unde se aflau insurgenti.

Sursele au precizat ca incidentul de vineri noaptea reprezinta cea mai mare pierdere de vieti omenesti inregistrata vreodata de unitatea SEAL Team Six, cunoscuta sub numele de The Naval Special Warfare Development Group.

FoxNews nu mentioneaza daca printre soldatii morti sambata se afla si cei care au luat parte la uciderea sefului retelei Al-Qaeda, la inceputul lunii mai 2011, insa surse oficiale au afirmat ca "este putin probabil" sa fie vorba de aceeasi militari.

Cei 24 de membri ai Team Six care au participat la operatiunea din Abbottabad fac parte din 160th Special Operations Air Regiment, din cadrul Joint Special Operations Command.

Raidul impotriva complexului rezidential din Pakistan unde se ascundea Osama bin Laden a adus in centrul atentiei asa-numita Team Six a Navy SEAL,o unitate de elita a Marinei americane stationata la Dam Neck (Virginia).

La cateva zile dupa uciderea lui bin Laden, CBS scria ca Marina americana nu a confirmat ca soldatii din Navy SEAL au efectuat raidul de 40 de minute impotriva resedintei liderului terorist. Dar amiralul Edward Winters, comandantul trupelor SEAL, a trimis un email privat in care isi felicita subordonatii si le cere sa pastreze tacerea, "deoarece lupta nu s-a sfarsit".

John Scorza, purtator de cuvant al Naval Special Warfare Command, a declarat atunci ca numele soldatilor care au luat parte la raid nu vor fi facute publice pentru securitatea lor personala.

AFP preciza recent ca rolul jucat de militarii SEAL in raidul din Pakistan a fost confirmat de fostul director CIA, Leon Panetta, si de vicepresedintele Joe Biden, in zilele care au urmat operatiunii.

Unitatea de elita Team Six este atat de secreta incat armata americana nici nu recunoaste existenta ei.