Magistratii ucraineni au ordonat vineri incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko, transmite AFP. Fosta sefa a Executivului de la Kiev este acuzata de abuz de putere, legat de semnarea unor contracte de aprovizionare cu gaz rusesc, in anul 2009. Judecatorii au aprobat astfel solicitarea procurorilor de arestare a lui Timosenko, acuzata ca a "tulburat lucrarile Curtii". Potrivit unor surse, ea va fi condamnata la cinci ani de detentie.

Iulia Timosenko (foto arhiva)Foto: Agerpres

Timosnko a fost luata de la tribunal cu o duba, inconjurata de zeci de politisti. Sustinatorii fostului premier, prezenti in fata cladirii tribunalului, s-au confruntat cu fortele de ordine.

In cursul diminetii, Timosenko afirmase ca "nu intelege rusa", cerand ca declaratiile facute de actualul premier, Mykola Azarov, sa fie traduse in ucraineana. "N-am inteles nimic din cele spuse de Azarov, nici macar un cuvant", a spus ea, citata de RIA Novosti.

Procesul fostului premier ucrainean a inceput la 24 iunie.

La 24 mai, Procuratura generala a Ucrainei a retinut-o pe Timosenko, prezenta la o audiere. Toata lumea a crezut ca va urmare arestarea. Ulterior insa, procurorul general Viktor Pshonka a anuntat la o intalnire cu ambasadorii din tarile Uniunii Europene ca ordinul de arestare a fost, intr-adevar, eliberat, dar „nu va fi, deocamdata, executat”.

Iulia Timosenko risca pana la 10 ani de inchisoare in cazul in care va fi gasita vinovata de abuz de putere. Ea a pledat nevinovata.

Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, dupa semnarea acordului in cauza, tariful pentru Ucraina sa sara la 450 $/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 milioane de dolari.

Impotriva Iuliei Timosenko au fost deschise in decembrie anul trecut trei anchete penale.

Prima vizeaza folosirea nejustificata a mijloacelor fondurilor speciale, a doua se refera la achizitionarea cu bani publici a unor masini de salvare necorespunzatoare standardelor si a treia – depasirea atributiilor de serviciu prin semnarea, in ianuarie 2009, a noilor contracte la gaze naturale cu Rusia.

Atentie, imagini violente!