Presedintele Ciprului, Demetris Christofias, a investit vineri un nou cabinet, la o saptamana dupa ce ministrii fostului executiv au demisionat sub presiunea provocata de dificultatile financiare ale tarii, informeaza Reuters. Intrebat daca Cipru are nevoie de un pachet de sprijin financiar, noul ministru al Finantelor, Kikis Kazamias a raspuns: "Nu se pune problema pentru moment".

Banca nationala de la Nicosia a avertizat recent ca tara risca sa devina a patra tara europeana care ar avea nevoie de un pachet de masuri de salvare.

Situatia in Cipru s-a agravat in urma exploziei care a avut loc pe 11 iulie la un depozit de munitie, care a distrus principala centrala de energie din insula si a ucis 13 oameni, ducand la o criza de alimentare cu electricitate.

Principalele trei agentii de rating au coborat ratingul de tara, pe fondul expunerii prin comert si banci la Grecia si datoria suverana a acesteia.

Un pachet de salvare pentru Cipru, care ar urma dupa Grecia, Irlanda si Portugalia, nu ar reprezenta un efort foarte mare pentru resursele Europei, economia Nicosiei reprezentand doar 0,2% din totalul economiei zonei euro.

Insa ar contribui la atmosfera agitata din zona euro, unde Italia si Spania, a treia si a patra economie ca marime, sunt in pericol de default.