Formatiunea autonoma gagauza din sudul Moldovei a sarit in apararea limbii ruse. Seful regiunii, Mihail Formuzal, a anuntat ca, incepand cu 1 august, toate documentele trimise de Chisinau fara traducere in rusa vor fi restituite. Autoritatile evoca legislatia din Moldova, care a consfintit inca din 1989 o asemenea ordine a lucrurilor, scrie Nezavisimaia gazeta.

Scandalul in centrul caruia a nimerit limba rusa a inceput de la limba romana. Conform Constitutiei, limba de stat este considerata limba moldoveneasca in Molodva, dar ea nu figureaza pe lista materiilor de studiu in scoli, se preda in schimb limba romana.

Despre identitatea respectivelor limbi, in Moldova se discuta deja de peste 20 de ani. O parte a societatii afirma ca limba moldoveneasca nu exista, ca atare, este limba romana vorbita de moldoveni. O afirma cu precadere acea categorie a populatiei care se pronunta in favoarea unificarii Moldovei cu Romania si se simte romana.

Majoritatea locuitorilor Moldovei nu vrea, totusi, sa renunte la limba proprie – moldoveneasca –, la statalitatea si identitatea limbii moldovenesti.

Gagauzii, care traiesc intr-o formatiune teritoriala autonoma, nu s-au implicat, pana acum, in aceasta disputa. Conform legislatiei locale, in regiune limba de predare este, in general, rusa, iar moldoveneasca este materie separata. O situatie care nemultumeste Chisinaul.

Manualele pentru Gagauzia vin de la Moscova, precizeaza publicatia citata. „Moldova a oferit gagauzilor nu autonomie culturala, ci una teritoriala”, a comentat situatia deputatul Partidului liberal, vicepresedintele Adunarii parlamentare a Consiliului Europei, Anna Gutu. „S-a ajuns in situatia in care Formuzal ne ameninta ca se va plange la structurile europene, ca lor, gagauzilor, li se incalca drepturile, pentru ca ei, gagauzii, nu vor sa invete limba oficiala a Moldovei”.