Premierul rus Vladimir Putin a acuzat, luni, Statele Unite ca "paraziteaza" economia mondiala cu datoria lor. Declaratiile au fost facute in timpul unei intalniri cu o miscare pentru tineret favorabila puterii.

"Tara traieste pe credit dincolo de mijloacele ei si a lasat o parte din povara datoriei pe umerii economiei globale. SUA paraziteaza economia globala prin utilizarea monopolului dolarului", a spus Putin, citat de AFP.

Compromisul atins in ultimul minut duminica seara privind cresterea plafonului datoriei SUA, dar care nu a fost inca adoptat de Congres "nu a facut decat sa amane luarea deciziilor care sa rezolve problema de fond", a continuat Putin.

Cu toate acestea, el a laudat "responsabilitatea si bunul simt" de care a dat dovada Washingtonul, care a evitat in acest fel intrarea in incapacitate de plata.

"Economia SUA este locomotiva economiei globale si in cazul unui esec, nu este bine", a adaugat el.

"Unele tari, inclusiv Rusia si China au o parte importanta din rezervele lor in dolari, dar problema nu este chiar acolo, problema este ca intreaga economie (a acestor tari) ar putea fi subminata," a declarat premierul rus.

Presedintele Barack Obama impreuna cu democratii si republicanii alesi in Congres au ajuns la un acord duminica noapte pentru ridicarea plafonul datoriei cu o suma de cel putin 2. 100 miliarde de dolari, o masura care sa permita Trezoreriei sa tina pasul fie pana in 2013, fie pana dupa alegerile din noiembrie 2012.