Un membru al unei grupari armate ce apartine de Cártel del Golfo a fost arestat in nordul Mexicului, transmite AFP. Antonio Acosta Hernandez, cunoscut sub numele de "El Diego", este considerat responabil de moartea a cel putin 1.500 de persoane, intre care si un oficial consular american.

Antonio Acosta HernandezFoto: Reuters

"El Diego este creierul din spatele asasinatelor de la consulatul SUA", a declarat seful politiei federale anti-drog din Mexic, Ramon Pequeno. Oficialul s-a referit la incidentul din martie 2010, produs la Ciudad Juarez, cand angajata consulatului SUA, sotul ei si un alt cetatean american au fost ucisi de persoane inarmate.

Acosta este considerat vinovat si de uciderea a 14 tineri la o petrecere desfasurata in ianuarie 2010, de un atac cu bomba din iulie 2010 in care si-au pierdut viata doi politisti, precum si de atacarea unui centru de reabilitare pentru dependentii de droguri, in care au murit mai multi membri ai unui cartel rival.

Acosta a fost arestat vineri, in urma unui schimb de focuri in orasul Chihuahua.

Potrivit informatiilor, Antonio Acosta Hernandez este liderul gruparii "La Linea", aripa inarmata a cartelului de droguri Cártel del Golfo. Autoritatile pusesera o recompensa de 1.2 milioane de dolari pe capul sau. Orasul Ciudad Juarez, unde opera Acosta, este considerat cel mai violent oras din Mexic, aici pierzandu-si viata, doar in 2010, peste 3.100 de persoane in confruntarile dintre traficantii de droguri.

Pequeno a spus ca Acosta "a ridicat nivelul violentei si radicalismului" in lupta dintre Cártel del Golfo si rivalii sai pentru controlul traficului de droguri spre Statele Unite.

Incepand din 2006, de cand presedintele Felipe Calderon a trimis armata si politia federala sa se lupte cu cartelurile, peste 41.000 de persoane au murit in Mexic in confruntarile legate de traficul de droguri.

Comisia Nationala pentru Drepturile Omului (CNDH) a precizat intr-un raport recent ca, incepand din 2005, a inregistrat circa 523 de incalcari ale drepturilor omului, intre care asasinate, atacuri, rapiri si arestari arbitrare.