Papa Benedict al XVI-lea cere lumii sa nu ramana "indiferenta" la foametea ce ameninta 12 milioane de persoane in Cornul Africii, pe fondul celei mai grave secete din ultimele decenii in aceasta regiune, transmite AFP.

"Nu trebuie sa fim indiferenti la tragedia foametei si a secetei", a sustinut duminica Papa, in fata sutelor de pelerini veniti la Castel Gandolfo, resedinta de vara a Suveranului Pontif, de langa Roma.

"Numerosi frati si surori din Cornul Africii sufera in aceste zile de consecintele dramatice ale foametei, agravate de razboi si de absenta unor institutii stabile", a spus el, facand apel la "compasiune" si "solidaritate frateasca".

Seceta care afecteaza tarile din Cornul Africii, cea mai grava din ultimii 60 de ani, ameninta milioane de persoane din Somalia, Kenya, Etiopia, Djibouti, Sudan si Uganda. Potrivit ONU, zeci de mii de persoane au murit deja in ultimele saptamani.

Situatia este deosebit de grava in Somalia, devastata si de razboiul civil. ONU a declarat oficial foamete in doua regiuni din sudul tarii, zone controlate de insurgentii islamisti Shebab.

ONU a anuntat vineri ca este nevoie de 2,48 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro) pentru a veni in ajutorul celor 12,4 milioane de persoane afectate. De asemenea, Agentia Natiunilor Unite pentru copii, UNICEF, a informat ca 1,25 milioane de copii au nevoie urgenta de interventii de prim ajutor in sudul Somaliei.