Presedintele american Barack Obama s-a declarat "ingrozit" de ofensiva lansata duminica de armata siriana impotriva manifestantilor din aceasta tara, in care au fost ucisi aproape 140 de civili, potrivit observatorilor, si a asigurat ca Washingtonul va continua sa mentina sub presiune regimul lui Bachar al-Assad si va colabora cu celelalte tari pentru izolarea acestuia, transmite AFP.

"Sunt ingrozit de violenta si brutalitatea folosita de guvernul sirian impotriva propriului popor. Informatiile despre ce s-a intamplat la Hama sunt infioratoare si arata adevaratul caracter al regimului sirian", a declarat liderul american, intr-un comunicat difuzat duminica de Casa Alba.

"O data in plus, presedintele Assad a aratat ca este complet incapabil si ca nu are nicio intentie de a raspunde doleantelor legitime ale poporului sirian. Folosirea torturii, coruptiei si a terorii il plaseaza de partea gresita a istoriei si a poporului sau", a subliniat Obama.

Presedintele american a spus ca demonstrantii sirieni vor hotari viitorul tarii, iar guvernul SUA va fi alaturi de ei. "Siria va fi un loc mai bun cand se va produce o tranzitie spre democratie", a afirmat Obama.

"In zilele ce vor urma, Statele Unite vor continua sa sporeasca presiunea asupra regimului din Siria si va colabora cu celelalte tari pentru izolarea guvernului lui Assad, sprijinind poporul sirian", a mai transmis Obama.

Administratia americana a sustinut in mai multe randuri ca presedintele sirian Bachar al-Assad "si-a pierdut legitimitatea" pentru ca a esuat in a asigura o tranzitie democratica a tarii, insa nu a cerut in mod explicit plecarea sa de la putere.

Potrivit organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, reprimarea sangeroasa a manifestantilor, duminica, de catre armata siriana, s-a soldat in total cu 136 de morti, dintre care cel putin 100 de persoane au fost ucise si alte cateva zeci au fost ranite la Hama (centrul Siriei). Este "una dintre cele mai sangeroase zile" de la inceputul revoltelor, in martie, au spus activistii.