Parlamentul din Serbia a adoptat in cursul noptii de sambata spre duminica o declaratie prin care condamna autoritatile de la Pristina pentru ca au "recurs la forta" pentru a instala un embargo comercial asupra produselor sarbesti si apeleaza la "dialog" pentru a opri aceasta situatie, relateaza AFP.

In cadrul unei sesiuni extraordinare, convocata duminia de guvernul sarb, deputatii au adoptat acest text acuzand autoritatile kosovare albaneze au "incercat sa schimbe situatia din teren recurgand la forta".

Parlamentul a cerut guvernului sa "apere interesele republicii Serbiei si poporului din Kosovo in primul rand, pana cand o solutie va fi gasita" pentru a pune punct acestei situatii, care se va obtine prin dialog intre Belgrad si Pristina, potrivit declaratiei.

Criza actuala a inceput luni, dupa decizia guvernului de la Pristina de a dispune, la doua puncte de frontiera din nordul Kosovo, unitati speciale ale politiei care sa instaleze aici ofiteri vamali si politisti insarcinati sa verifice aplicarea unui embargo comercial asupra produselor sarbesti importate, masura decretata la 20 iulie.

Aceasta hotarare luata de Pristina de a stabili control in aceasta regiune, pentru prima data dupa proclamarea indepentei sale in 2008, a provocat furie in randul populatiei sarbesti locale.

Populatia din nordul Kosovo este aproape in intregime sarbeasca. Albanezii sunt insa majoritari in intreg Kosovo.

Fortele NATO din Kosovo (Kfor) au preluat joi controlul celor doua puncte de frontiera, pentru a impiedica violentele. Trecerea prin aceste doua puncte este deocamdata interzisa.

In cadrul dezbaterilor din Parlament, negociatorul sarb pentru dialog cu Kosovo, Borko Stefanovic, a afirmat ca situatia este "dramatica" si ea va lua "amploarea unui stari de urgenta si aproape a unui conflict armat".

Presedintele sarb Boris Tadic a acuzat guvernul kosovar ca vrea "pe termen lung sa schimbe structura etnica" in nordul Kosovo.

Potrivit presei din Serbia, tara care nu a recunoscut niciodata independenta Kosovo, cel putin trei orase din nord s-au confruntat cu o penurie de bunuri alimentare si medicamente. Livrarile in aceste localitati sunt asigurate in mod special de Serbia, insa painea si laptele nu s-au mai livrat din cauza inichiderii acestor posturi de frontiera, relateaza agentia sarba Beta, care vorbeste si despre o lipsa de carne si faina.