Guvernul din Belarus a elaborat un proiect de lege prin care intentioneaza sa interzica "adunarile de oameni care stau si nu fac nimic", ca raspuns la metodele ingenioase de protest adoptate de tinerii din aceasta tara impotriva autoritatilor, asa-numitele proteste "tacute", tot mai frecvente in ultima perioada, transmite New York Times.

Proiectul de lege publicat vineri pe un site guvernamental prevede ca "prezenta in masa a cetatenilor intr-un loc public ce a fost ales dinainte, inclusiv un spatiu deschis, la un moment stabilit, cu scopul de a derula o forma de actiune sau inactiune ce a fost planuita anterior si care este o forma de exprimare publica a opiniilor politice sau un protest" este interzisa, fiind considerata pichetare si avand nevoie de o aprobare oficiala.

Oricine este dovedit ca ia parte la astfel adunari risca pana la 15 zile de arest administrativ, se mai arata in proiectul de lege.

Astfel de proteste "tacute", organizate de obicei prin intermediul retelelor de socializare, au loc in intreaga tara cel putin o data pe saptamana. Participantii, in marea lor majoritate tineri, se aduna in locuri convenite in prealabil, fara insemne sau pancarte, si doar stau in liniste, se plimba simultan, aplauda la unison sau isi programeaza alarmele telefoanelor sa porneasca in acelasi timp.

Pentru organizarea de mitinguri politice in Belarus este nevoie de autotizatie, insa acestea sunt foarte rar acordate miscarilor de opozitie. Pentru adunarile pasnice, insa, nu era nevoie de aprobare.

Politia belarusa a reactionat sever la aceste manifestari. Aproape 2.000 de persoane care au participat la protestele recente au fost retinute de politie, peste 500 dintre acestea primind pedepse cu inchisoarea de la 5 la 15 zile.