Pilotii avionului Air France care s-a prabusit in Atlantic in 2009 nu erau suficient de bine pregatiti, au dezvaluit anchetatorii francezi, potrivit BBC.

Autoritatile franceze care s-au ocupat de investigarea cazului spun ca pilotii avionului nu au luat in seama avertismentele repetate si nu au avut pregatirea necesara pentru a infrunta pericolul, insa Air France respinge acuzatiile. BEA, autoritatea franceza care se ocupa cu securitatea avioanelor civile, a cerut formarea obligatorie a tuturor pilotilor pentru zborurile la mare altitudine.

Jean-Paul Trodec, directorul BEA, spune ca "situatia putea fi tinuta sub control in timpul ultimelor minute ale zborului". Anchetatorii au concluzionat ca, potrivit inregistrarilor audio din timpul zborului, echipajul avionului nu a reusit sa "identifice in mod oficial pierderea de altitudine" desi o alarma avertiza acest lucru de aproximativ un minut.

Potrivit datelor raportului, "co-pilotii nu au primit instructiunile necesare pentru zborul la mare inaltime". Autoritatile franceze au mai dezvaluit si faptul ca pilotii au omis sa atentioneze pasagerii de pericol in timp ce se luptau sa tina avionul sub control.

In urma accidentului aviatic, autoritatile au emis zece noi reguli de siguranta, inclusiv formarea profesionala obligatorie pentru toti pilotii din Franta pentru a se asigura ca acestia pot face fata unui zbor la mare altitudine. In schimb, Air France a respins cercetarile BEA, spunand ca "aptitudinile tehnice ale echipajului care efectua zborul nu pot fi contestate". De asemenea, Air France sustine ca "alarma care anunta pierderea in altitudine a fost activata si dezactivata de mai multe ori, in contradictie cu starea reala a aeronavei, fapt ce a ingreunat foarte mult capacitatea echipajului de a analiza situatia".

Compania Airbus a salutat concluziile raportului si si-a oferit sprijinul in derularea acestui proces. In urma accidentului aviatic, Air France si Airbus sunt cercetate de omor din imprudenta.

Accidentul aviatic de pe 1 iunie 2009 este considerat cel mai grav din istoria Air France. Aeronava Airbus, care zbura de patru ore, efectua o cursa pe ruta Rio de Janeiro - Paris.