Guvernul din Ungaria, condus de partidul Fidesz, va cere unor comisii parlamentare sa analizeze daca legile actuale permit identificarea celor responsabili de cresterea datoriei nationale si daca acestia pot fi trasi la raspundere pentru politicile lor, relateaza politics.hu. Fidesz ii vizeaza pe fostii premieri ungari Peter Medgyessy, Ferenc Gyurcsany si Gordon Bajnai.

Daca acest lucru nu este posibil prin legislatia actuala, atunci Fidesz va introduce reglementarile necesare, a declarat Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului ungar Viktor Orban. O noua legislatie va fi necesara oricum, ca urmare a adoptarii noii Constitutii, care include prevederi de limitare a datoriei statului, a precizat el.

O subcomisie parlamentara, care analizeaza motivele cresterii datoriei nationale in perioada 2002-2010, considera ca trebuie identificati si resposabilii legali, pe langa cei politici, a sustinut el.

Szijjarto a reiterat ca politicile economice gresite ale fostelor guverne socialiste au condus la cresterea drastica a datoriei statului, iar cei personal responsabili sunt fostii premieri Peter Medgyessy, Ferenc Gyurcsany si Gordon Bajnai, precum si fostii ministri de finante din guvernele conduse de acestia.

Laszlo Kovacs, vicepresedintele principalului partid de opozitie - socialist, spune ca ar fi "un lucru fara precedent intr-o tara democratica" sa aduci politicieni in fata instantei din cauza majorarii datoriei publice.

"Fidesz urmareste evident sa vada prim-ministri si ministri de finante din fostele guverne socialiste in boxa acuzatilor (...) Daca se va intampla acest lucru, Ungaria s-ar confrunta cu o cenzura severa. Tine de alegatori sa emita verdicte in chestiuni precum datoria nationala", a spus Laszlo Kovacs, potrivit agentiei DPA.

Datoria nationala a Ungariei se apropie de 80% din PIB, cea mai mare din randul statelor membre UE care au apartinut fostului bloc comunist.