Premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat vineri organizarea de alegeri anticipate pentru data de 20 noiembrie, cerute atat de opozitie cat si de o parte dintre socialisti, dand asigurari ca tara se afla pe calea spre redresare economica, transmite AFP.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez ZapateroFoto: Agerpres/AP

Alegerile, la care Zapatero nu va mai candida, ar fi avut loc in mod normal in martie 2012.

Aceste alegeri au fost solicitate cu insistenta, de mai multe luni, de Partidul Popular, principalul partid de dreapta al tarii, in special dupa alegerile regionale din 22 mai, unde socialistii lui Zapatero au fost invinsi.

"Intr-un context inca foarte complicat, economia da semne pozitive. Noi am pus bazele relansarii economice", a afirmat premierul in cadrul conferintei de presa, afirmand ca guvernul sau si-a indeplinit o buna parte din obiectivele din a doua parte a mandatului.

Economia Spaniei a avut o crestere de 0,3% in primul trimestru, insa sufera din cauza somajului de 20,9%, un record in randul tarilor industrializate.

Agentia de evaluare financiara Moody`s a redus vineri cu o treapta ratingul a sase mari regiuni spaniole, printre acestea fiind si Catalonia, una dintre cele mai puternice din tara. Agentia anuntase tot vineri ca ia in considerare reducerea ratingului Spaniei, in prezent "Aa2", din cauza problemelor bugetare ale tarii.

Intr-un comunicat de presa, institutia invoca derapajul fiscal si cresterea economica slaba, ca principale motive care vor duce la scaderea ratingului.

"Din aceasta cauza, este momentul sa anuntam calendarul alegerilor, in numele interesului general", a afirmat Zapatero. "Aceasta data ne va permite sa terminam lucrurile esentiale, cum ar fi reducerea deficitului", a adaugat el.

Potrivit calendarului anunţat vineri, următorul Guvern va putea să îşi înceapă activitatea "de la 1 ianuarie, o dată cu anul economic 2012".

Adjunctul sau, Alfredo Perez Rubalcaba, a fost desemnat candidat impotriva liderului PP, Mariano Rajoy, prezentat de sondaje ca învingător detaşat, într-un moment în care socialiştii sunt aspru sancţionaţi pentru politica lor de austeritate în faţa crizei economice, care afectează ţara din 2008.