Politia anticoruptie din Praga a formulat joi acuzatii de luare de mita si abuz in functie impotriva a trei examinatori de la testul pentru obtinerea permisului de conducere, numarul total al celor acuzati ridicandu-se astfel la 17, din totalul de 19 examinatori angajati de administratie, relateaza Czech Position.

Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca 8 ani de inchisoare. Toti cei 17 si-au pierdut locurile de munca.

Purtatorul de cuvant al departamentului anticoruptie al politiei a declarat ca instructorii auto au dat ca mita examinatorilor sume cuprinse intre 2.000 Kč si 15.000 Kč (aproximativ 80 - 620 euro).

Examinatorii sunt pregatiti de Ministerul Transporturilor, insa sunt angajati de administratiile locale. Administratia din Praga avea 19 examinatori angajati in momentul in care politia a inceput ancheta. In acest moment, 7 noi examinatori au fost recrutati pentru a incerca sa le tina locul si se cauta alti 9 sau 10.

"Comisarii au abuzat de putere intentionat, ca oficiali de stat, prin faptul ca nu au evaluat cunostintele si abilitatile candidatilor in baza testelor, ci pe baza mitelor primite", a declarat purtatorul de cuvant al politiei.

Politia a precizat ca are dovezi de astfel de practici de la inceputul anului, insa probabil ca acestea se petrec de mult mai mult timp.

Ministerul Transporturilor a anuntat ca evalueza optiuni de reformare a sistemului. "Problema este ca si acum sunt aceleasi persoane ca acum 10 ani", a declarat purtatorul de cuvant. O astfel de optiune ar fi alcatuirea unui sistem national prin rotatie care ar obliga examinatorii sa faca teste in zone diferite, pentru a evita relatiile personale.